Olcsóbb termékek (képgalériával)2017. január 12. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/5267_0_300.jpgÚjabb élelmiszereknek csökkent az áfája. Január elsejétől a baromfihús, a tojás, és a tej adókulcsa is öt százalékra mérséklődött. A kormány ezzel az intézkedéssel azt szeretné elérni, hogy bővüljön a hazai fogyasztás, és az alapvető élelmiszerekhez olcsóbban juthassanak hozzá a fogyasztók.

Január elsejétől újabb élelmiszereknek csökkent az adókulcsa. Az áfacsökkentés ösztönző lehet a gazdaság növekedésére, ami által emelkedhet a fogyasztás, ez pedig a kereskedelemben azonnal érzékelhető lesz. A szándék az, hogy az árcsökkentő hatás hosszútávon tudjon érvényesülni, és a vevők megfizethető és méltányos árakon vásárolhassanak. A mérséklés némileg visszabillentheti a madárinfluenza miatt fellépő baromfihús és tojás áremelkedését. A Városi Piaccsarnokban a zöldségárusok úgy vélekednek, hogy ugyan csökkentették az áfát, de hétről-hétre változnak az árak. A helyi kereskedő Szalári Istvánné úgy fogalmazott, hogy a madárinfluenza következménye a tojásár változása.

„Karácsony előtt azt mondták, hogy sok tyúknak el kellett pusztulnia, aztán mégsem lett igaz az 50-60 forintos tojásár. Most meg, hogy levitték, abszolút nem lehet tudni, hogy mire számítsunk” - mondta Szalári Istvánné, kereskedő.

A hentespultoknál szintén hasonló a helyzet. Az áfacsökkentés mindenképpen megmutatkozik az eladási árban is. A hentesüzlet tulajdonosa azt mondja, hogy a vásárlók örülnek a csökkentéseknek, de nem feltétlenül vásárolnak többet.

„Hetente rendezik a világpiacon a tőzsdei árakat, hogy mennyi az élő ár. Az alapja a következő, hogyha csökken az áfa akkor nekünk az áfaszorzó nem 27%, hanem csak 5%. Egy száz forintos árúnál százöt forint és 127 forint volt. Az áfacsökkentés mindenképpen csökkenti a fogyasztói árakat” - nyilatkozta Birki László, a Falusi Húsbolt tulajdonosa.

A boltokban vásárlók már a csökkentett árakkal találkozhatnak. A vevők örülnek a mérséklésnek, és annak, ha több pénzt tudnak megspórolni a háztartásukban.

„Eddig is nagyon szerettük a csirkét ezután is fogjuk szeretni. Biztos, hogy a pénztárcánknak jobb lesz ha kevesebbe kerül, de eddig is megvettük” - fogalmazott Szabó Tiborné.

Mostanáig a magyar tyúkállomány tíz százalékát, körülbelül 300 ezer állatot kellett leölni a madárvész miatt. Esetenként előfordulhat az is, hogy a húsfélékből hiány keletkezhet. A csirkehúsból, pulykahúsból nincsenek készletek, de az ellátás folyamatos lesz. A hazai tojótyúk állományon múlik az, hogy a tojás ára hogyan alakul, hiszen a nettó értéket nem tudják befolyásolni.


267_0_t 267_1_t 267_2_t 267_3_t
267_4_t 267_5_t
Vissza