Gyógyvarázs Mesedoki (képgalériával)2017. január 11. (szerda) 19:00 - Egészségnews/5263_0_300.jpgMesékkel gyógyítanak az ózdi kórház gyermekosztályán. Az intézmény több éve vesz részt hazánk egyik vezető pénzintézetének programjában. A kezdeményezés célja, hogy az önkéntes jelentkezők meseolvasással vidítsák fel a kis betegeket, így járulva hozzá lelki gyógyulásokhoz. A helyi kórház egyike annak 49 gyermekegészségügyi-intézménynek, ahol sikeresen működik a gyógyvarázs mesedoktor akció.

Nagy érdeklődéssel és betegségükről megfeledkezve hallgatják az ózdi kórház gyermekosztályának kis betegei a mesét. A Városi Könyvtár munkatársai érkeztek hozzájuk, hogy felolvasással és játékos foglalkozással vidítsák fel őket.

„Jó kezdeményezésnek tartom ezt a meseterápiás foglalkozást. Úgy gondolom, hogy azoknak a gyerekeknek, akik a kórházban vannak szükségük van egy kis lelki töltődésre és a mesék nagyon sokat segítenek ebben nekik” - mondta Kovács Adrienn, gyermekkönyvtáros.

A gyógyvarázs mesedoktor program keretén belül más önkéntesek is megfordultak már itt ugyanilyen célból. Nyugdíjas tanítók, középiskolai tanárok és diákok is olvastak már fel a közös társalgó falai között mesét.

„2011 óta vagyunk benne a K&H gyógyvarázs meseolvasó programjában. Előzetes egyeztetés alapján jelentkeznek hozzánk a meseolvasók, akiket nagyon szívesen fogadunk, hiszen ezzel megkönnyítik a gyerekek gyógyulását, és kellemesebbé teszik az itt töltött időt számunkra” - nyilatkozta Kovács Mária, főnővér.

A fővárosból, Egerből és Szilvásváradról is érkeztek már meseolvasók az ózdi gyerekosztályra. Nemcsak a gyerekek, hanem szüleik is örülnek a kezdeményezésnek, hiszen a mesék kicsit gyógyítanak is, lekötik a kis betegek figyelmét, és addig is megfeledkeznek arról, hogy miért is kerültek be az osztályra.

„Mi tegnap jöttünk be. Beteg lett a kisfiam, már négy napja nagyon lázas volt. Most ennek hatására egy kicsit jobban lett, feldobódott. Két napig csak feküdt, most látom rajta, hogy izeg-mozog. Ez a dolog már csak azért is jó, mert elvonja a figyelmét a betegségről” - fogalmazott Szalmás Anita.

Aki szeretne csatlakozni a mesefelolvasó önkéntesekhez, az a kezdeményezés honlapján egy regisztrációs lap kitöltésével teheti ezt meg, kiválasztva az intézményt és a megfelelő időpontot. Ha valaki nem tud ellátogatni személyesen, de szeretne segíteni, az a weboldal online mesetárába feltöltött videón keresztül küldheti el meséjét a kis betegeknek.

A Városi Könyvtár munkatársai a mesefelolvasás után kézműves foglalkozást is tartottak a gyerekek számára. Segítő szándékuk más formában is megmutatkozik, hiszen nemcsak a gyerekosztályon vannak jelen rendszeresen, hanem kihelyezett könyvkölcsönzést is biztosítanak a kórház dolgozói és betegei számára.


263_0_t 263_1_t 263_2_t 263_3_t
263_4_t 263_5_t 263_6_t 263_7_t
263_8_t 263_9_t 263_10_t
Vissza