Vízkereszt napja (képgalériával)2017. január 6. (péntek) 19:00 - Egyháznews/5248_0_300.jpgVízszentelésre várták a híveket a görögkatolikus templomban. Január hatodikán tartják ezt a szertartását, amelyet templomban vagy természetes vízfolyásoknál végeznek el. A megszentelt vízből a hívek fogyaszthattak, majd hazára is vihettek belőle, így kérve áldást otthonaikra.

Vízkereszt napján vízszenteléssel egybekötött Szent Liturgiát végzett el Bodnár Dániel parókus a görögkatolikus templomban. A keleti keresztény egyházak Jézusnak a Jordán folyóban, Keresztelő Szent János által való megkeresztelését ünneplik ezen a napon. Ezt jelképezi a vízszentelés, amit január első hetében végez el a pap a templomban vagy egy természetes vízfolyásnál. Ez az szertartás a karácsonyi ünnepkörnél is nagyobb jelentőséggel bír. A parókus ünnepi prédikációjában rávilágított ennek az ünnepnek a lényegére.

„Vizet szentelünk, amely víz végigkísér bennünket egész földi életünkben. Jelen vannak egyházi ünnepeink során, ezzel fogjuk meghinteni mindenkinek a lakóházát. Ezt ízleljük otthonunkban, kérve Isten segítségét, kegyelmét, hogy minden rossztól óvjon meg bennünket” - fogalmazott Bodnár Dániel, parókus.

A liturgia végén a parókus megszentelte a vizet. A megáldott vízzel a templom belső falait is meghintette a pap, majd a hívők fogyaszthattak belőle, és hazavihették otthonaikba is.

„Olyan rohanó világban élünk, ami egy kicsit talán szükségszerű is, hogy ezek az ünnepek ott legyenek a mindennapjainkban. Viszünk belőle otthonainkba szentelésre, illetve azért, hogy ezáltal is még közelebb kerülhessünk a jó Istenhez, és ez által az egyházhoz is” - mondta Szilágyi István, kántor, hitoktató.

A víz otthonukban a lelki, valamint a szükség idején gyógyírt is jelent a következő év vízkeresztjéig. Bodnár Dániel parókus felajánlotta azt a lehetőséget a híveknek, hogy aki szeretné annak megszenteli otthonát is. Ehhez a naphoz kapcsolódik még az a szokás is, miszerint ezzel a nappal véget ér a karácsonyi ünnepkör, leszedjük a díszeket a fenyőfáról, és megkezdődik a farsangi időszak.


248_0_t 248_1_t 248_2_t 248_3_t
248_4_t 248_5_t 248_6_t 248_7_t
248_8_t 248_9_t 248_10_t

 

Vissza