Új rendelkezés (képgalériával)2017. január 5. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/5243_0_300.jpgÚj változás lépett életbe mától a dohánytermékek fogyasztói árára vonatkozóan. A jövedéki törvény hatályos rendelkezésének értelmében, a termékek adójegyéról lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, így azok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétett áron értékesíthetők. Az első ilyen listán 70 dohánytermék megváltozott ára szerepel.

Mostantól nem lesz könnyű megjegyezni, mennyibe is kerül egy doboz cigaretta. 2017. január 1-jétől ugyanis már nem a dohányboltok döntik el az árakat. A NAV honlapján teszik közzé a dohánytermékek aktuális fogyasztói árát, az első ilyen lista ma jelent meg. Az árközzétételi kötelezettséggel érintett dohánytermékek eladási ára hetente legfeljebb kétszer változhat.

"Ez annyit jelent ránk, a kiskeresedőkre vonatkozóan, hogy kimondottan a mi felelősségünk, hogy az új árak mindig kint legyenek, az árkijelző síneken. Ezt hivatalosan hetente kétszer közölhetik. A legtöbb készletnyilvántartó program tudja kezelni online az új árak küldését" - nyilatkozta Pecsenye István, egyéni vállalkozó.

A trafik tulajdonosa elmondta, hogy az árak kiírása eddig is kötelező volt. Nagy valószínűséggel ezek után hatóságilag még jobban fogják ellenőrizni, hogy mindig az aktuális árak legyenek feltüntetve. A dohányboltokba betérő vevők akár rövid időn belül is tapasztalhatnak majd árváltozást.

"Hogy mit szólok hozzá? Hát aki cigarettázik, az úgyis megveszi. Azt az adót, amit lecsökkentett a kormány, valahol be kell szedni, úgy mint a benzináraknál" - mondta Adamovics Lászlóné.

Az első ilyen lista értelmében 70 termék ára változott, köztük cigaretta, szivarka és vágott dohány is szerepel. A NAV az alkalmazhatóság kezdőnapját megelőző munkanapokon, tehát minden pénteken és szerdán közli a hivatalos árakat, amelyeket a dohányboltosoknak a rá következő napokon kell kihelyezniük az adott termékekre vonatkozóan. Újdonság az is, hogy 2017. április 1. napjától kizárólag olyan zárjeggyel ellátott cigarettát és dohánytermékeket árusíthatnak a trafikok, amelyen a továbbiakban nem tüntetik fel a fogyasztói árat, a kiszerelés és az adómérték kódját sem. Az elkövetkező három hónapban tehát a „régi” adójeggyel ellátott cigarettát is lehet még kapni, de már az új zárjeggyel ellátott termékek is forgalomba kerülhetnek.


243_0_t 243_1_t 243_2_t 243_3_t
243_4_t
Vissza