Óvatos vezetés (képgalériával)2017. január 4. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/5240_0_300.jpgNagyobb odafigyelését követel meg a járművezetőktől a téli útviszonyok közötti közlekedés. Ilyenkor nehezebb alkalmazkodni a körülményekhez, de fokozott körültekintéssel és a sebesség mérséklésével a legtöbb baleset elkerülhető. Mindemellett sok múlik a járművek megfelelő felkészültségén is.

Ezen a télen még nem nagyon láttunk havat. A ma délelőtt lehullott hómennyiség is elenyésző volt, ám arra éppen elég, hogy fokozott odafigyelésre késztesse a helyi közúti közlekedés résztvevőit. A télen gyakori sűrű köd, a felfagyások és a csúszós útfelület már önmagában is megnehezíti a járművezetők dolgát, mindez nagyobb koncentrációt, a helyzethez való alkalmazkodást teszi szükségessé. Ilyenkor a rendőrség is felhívja az autósok figyelmét a legfontosabb tudnivalókra. A szakoktató szerint az évszaknak megfelelő vezetés nemcsak a havas, jeges utakon való közlekedést foglalja magába.

„Nagy könnyebbség a mai autóvezetőknek, hogy az automatika sok mindent átvesz tőlük, de tisztába kell lenni azzal, hogy a fizika mindig működik. Akármennyi hárombetűs rövidítés is van az adott autóban, attól még ott van a megcsúszás és a kipördülés veszélye. Tisztában kell lenni azzal is, hogyan változik az autónk súlypontja egy, három vagy több személy esetén, vagyis hogy milyen mértékben emelkedik egyre magasabbra a súlypont” - mondta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

A szakember szerint fontos továbbá, hogy a járművezetőnek mindig legyen tartaléka időből, térből és energiából azaz megfelelő tempóban, a kellő követési távolságot betartva, nem üres tankkal és a motort nem a határon pörgetve közlekedjen. Az általunk megkérdezett autósok többsége egyébként azt mondja, odafigyel autója műszaki állapotára, és annak téli felkészítésére is. Télen igyekeznek még körültekintőbben vezetni.

„Tulajdonképpen a kocsik állapotától is függ a közlekedés sikere, de személy szerint nekem nincsen problémám a téli vezetéssel, eddig legalábbis nem volt. Az időjárás befolyásolja nyilván a közlekedést. Igyekszem alkalmazkodni a körülményekhez” - nyilatkozta Farkas László.

„Én mindig odafigyelek, lassabban megyek. Felkészültem a téli időjárásra, már két hónappal ezelőtt téli gumit tettem a kerekekre, beszereztem a fagyállót és mindent ami elő van írva" - fogalmazott Andrejkovics László.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is. Ebből a déli órákban ma az ózdiaknak is jutott ízelítő. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet, ez teszi indokolttá a riasztást. A közlekedési útviszonyokat az elkövetkezendő napok időjárása csak tovább nehezítheti, hiszen az előrejelzések szerint hétvégére akár -15 fok alá is eshet a hőmérő higanyszála.


240_0_t 240_1_t 240_2_t 240_3_t
240_4_t
Vissza