Könyvtári klinika (képgalériával)2016. november 24. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/5100_0_300.jpgFelnőtteknek szóló egészségnapot tartottak a Városi Könyvtárban. November az egészség hónapja, ennek kapcsán merült fel az elképzelés, hogy tájékoztató jellegű előadásokkal és szűrővizsgálatokkal célozzák meg teljeskörűen a helyi lakosságot. Az óvodás, az általános és középiskolás korosztály után ezúttal a felnőtteket célozták meg. Az egészség programhoz partnerként csatlakozott az Almási Balogh Pál Kórház és annak Egészségfejlesztési Irodája is.

Felnőtt klinikává alakult át a Városi Könyvtár. A városi kórház és az Egészségfejlesztési Iroda által is támogatott program célja az volt, hogy fejlesszék a helyi lakosság egészségkultúráját. Az érdeklődőket egész napos szűrővizsgálatok várták, melynek során teljes testanalízisre, koleszterin, húgysav, vércukor és vérnyomás mérésre, talpdiagnosztikára is lehetőség volt.

„Ezeket egyszerre el lehet intézni és nem kell órákat, napokat esetleg heteket várni a kórházban” - mondta Füsti Jánosné.

„Ilyenkor betegség nélkül kaphatnak tájékoztatás arról az érintettek, hogy ha esetleg megbetegednének, akkor hogyan juthatnak ellátáshoz, kezeléshez, illetve a betegség diagnózisához. Ez itt a lényeg” - fogalmazott dr. Bogdán Rajcs Sándor, sebész-főorvos.

Az egészségfelmérő kérdőívek és kockázati teszt kitöltése után tanácsadással is szolgáltak az Egészségfejlesztő Iroda munkatársai. Mindezen kívül látásukat is ellenőriztethették az érdeklődők és a szakszerű újraélesztés lépéseivel is megismerkedhettek. Kora délután kezdődtek el azok az előadások, amelyeket az Almási Balogh Pál Kórház orvosai tartottak. A sort dr. Bélteczki János a kórház megbízott főigazgatója kezdte, aki bevezetőjében az ózdi kórház történetét ismertette a jelenlévőkkel. Ezt követően bemutatta az egészségügyi intézmény által nyújtott gyógyító és megelőző szolgáltatásokat.

„Mint a színházban a nyílt napokon itt is egy kicsit a kulisszák mögé kukkanthatnak az emberek. Nincs az az érintettség, szorongás és félelem, ami természetes az egészségügyi intézménybe bekerülő beteg részéről. Talán így könnyebb eljuttatni bizonyos információkat, amelyek a későbbiekben hasznosak lehetnek majd” - mondta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház megbízott főigazgatója.

Előadást tartott dr. Fábián Imre szülész-nőgyógyász főorvos is. A szakember a pubertástól a menopauzáig terjedően beszélt a szűrővizsgálatok fontosságáról.

„A népegészségügyi szűrést szeretném középpontba állítani, illetve ennek a jelentőségéről beszélni. Ez konkrétan a méhnyakrák és emlőszűrést jelenti, és erre úgy gondolom, hogy ez megfelelő fórum” - fogalmazott dr. Fábián Imre, szülész-nőgyógyász főorvos.

Az utolsó előadás a vastagbél daganatos betegségeiről és a gyógyítás lehetőségeiről szólt. A könyvtár és a kórház intézményi összefogásban hagyományteremtő szándékkal hívta életre ezt a kezdeményezést, így a tervek szerint jövőre is lesz folytatása az egészséghónapi programsorozatnak.


100_0_t 100_1_t 100_2_t 100_3_t
100_4_t 100_5_t 100_6_t 100_7_t
100_8_t 100_9_t
Vissza