Negyvenöt fotó (képgalériával)2020. február 8. (szombat) 17:09 - Kultúranews/480_0_300.jpgA XIX. Nemzetközti-Magyar Fotószalon Felvidéki Régiójának képanyagából nyílt kiállítás a Digitális Erőműben. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége és az intézmény közötti együttműködés már többéves múltra tekint vissza, ennek megpecsételéseként Bojtos Zoltán, az Erőmű vezetője egy felajánlást tett a szervezet felé.

Faragó Bálint gitárjátékával vette kezdetét a Digitális Erőmű Élőtér Galériájában berendezett kiállítás megnyitója. A falakra a XIX. Nemzetközi-Magyar Fotószalon Felvidéki Régiójának képanyagából válogattak alkotásokat. Elsőként Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű vezetője szólt a jelenlévőkhöz, aki tett egy felajánlást is.

„Megteremtjük a lehetőségét, és felajánljuk, hogy az elmúlt 19 fotószalon alkotásait egy együttműködés keretében teljesen ingyen és bérmentve bedigitalizáljuk, vagy ha rendelkezésre áll digitális anyag, akkor ezekben az adatbázisokban nagyon szívesen elhelyezzük” - mondta Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

Ezek az adatbázisok – például a Magyar Nemzeti Digitális Archívum – bárki számára elérhetőek. Idén öt kategóriában lehetett benyújtani pályamunkákat: Kárpát-medencei magyar népcsoportok, II. Rákóczi Ferenc, Természet, Játszunk és Általános tematikájú képeket vártak. A tárlatot Nagy Tivadar, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke nyitotta meg, majd az elnök is szólt a jelenlévőkhöz.

„Elfogult vagyok a képanyaggal, szerintem ez egy elég komoly válogatás. Mindenhol, minden szinten megállja a helyét. Idáig ahol ezt a kiállítást szerveztük, már 9-10 helyen volt ez az anyag, nemcsak a Felvidéken, hanem Erdélyben, a Vajdaságban is volt, a Dunántúlon, Pakson, Kisújszálláson, több helyen volt. A visszajelzésekből én azt gondolom, hogy ez egy erős anyag” - fogalmazott dr. Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke.

Az elnök, ahogy tavaly, úgy idén is ajándékozott egy képet az intézmény vezetőjének, ezzel is tovább erősítve a jó kapcsolatot. A megnyitó végén ismét Faragó Bálintot hallhatta a közönség, majd a résztvevők együtt tekintették meg a kiállított képeket.


80_0_t 80_1_t 80_2_t 80_3_t
80_4_t 80_5_t 80_6_t 80_7_t
80_8_t 80_9_t
Vissza