Kilencszázan fújtak2016. augusztus 15. (hétfő) 19:00 - Városnews/4760_0_300.jpgKözel ezer autóst ellenőriztek hat óra leforgása alatt az ózdi rendőrök. Az akció során kimondottan az ittas sofőrök kiszűrésére összpontosítottak. A finn módszer lényege, hogy nem szúrópróbaszerűen intették ki a járművezetőket, hanem az adott útszakaszon elhaladó minden autóssal megfújatták a szondát. Az eszköz három esetben pozitív értéket mutatott.

Az Ózdi Rendőrkapitányság vezetőjének éves beszámolójából kiderül: 2015-ben tizenkét alkalommal okozott balesetet ittas személy. Az egy évvel korábbihoz képest egyébként az alkoholszondás ellenőrzések száma megduplázódott a térségben, a pozitív tesztek száma viszont csökkent.

„A közúti közlekedési statisztikákat, illetve a vezető baleseti okokat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy nagy mértékben hozzájárul az anyagi káros, illetve a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek bekövetkezéséhez az ittas járművezetés. Ezt a rendőrség minden rendelkezésre álló eszközzel igyekszik kiszűrni, és az ittas vezetőkkel szemben a szükséges eljárást lefolytatni” - nyilatkozta dr. Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az elmúlt időszakban többször is kiemelt közlekedésbiztonsági ellenőrzés-sorozatot hirdetett a rendőrség. Ózdon legutóbb pénteken tapasztalhattak fokozott jelenlétet az autósok. Az egyenruhások az úgynevezett finn módszerrel dolgoztak. Ez azt jelenti, hogy nem szúrópróbaszerűen intették ki a járművezetőket, hanem az adott útszakaszon elhaladó minden sofőrnek meg kellett fújnia a szondát. Többek közt a Piac utcában, a városközponti nagy parkolóban és a vasútállomásnál is jelen voltak.

„Mintegy hat óra leforgása alatt több mint kilencszáz járművezetőt vontak közúti ellenőrzés alá az akcióban résztvevő rendőrök. Ez egyszerű alkoholszondás ellenőrzést jelentett. Abban az esetben viszont, ha pozitív volt az érték, akkor a szükséges eljárás lefolytatásához szükséges intézkedéseket kollégáim megtették” - mondta az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az alkoholos befolyásoltság alatt történő járművezetés a véralkoholszinttől függően számíthat szabálysértésnek vagy bűncselekménynek. A helyszíni szondáztatást követően szükség esetén a rendőrök további vizsgálatokat is elvégeznek. Az ittas vezetők amellett, hogy nagy baleseti kockázatot jelentenek, egy-egy ellenőrzésen lebukva a jogosítványukat is elveszíthetik.

A kép illusztráció.

Vissza