Elszaporodó csalások2016. augusztus 10. (szerda) 19:00 - Városnews/4749_0_300.jpgÓzdon is megszaporodtak az utóbbi hetekben a telefonos átverések. A csalók nagy értékű nyeremény ígéretével veszik rá az áldozatokat arra, hogy egy bizonyos összeget átutaljanak, vagy bankjegykiadó automatáknál valamilyen tranzakciót teljesítsenek. Természetesen nyeremény átadásáról ezt követően már szó sincs.

Megszaporodtak a telefonos csalások térségünkben. Az ismeretlen elkövetők az esetek többségében valamely mobilszolgáltató nevében keresik fel az ügyfeleket. Egy nem létező nyereménysorsolás eredményéről számolnak be, és nagy értékű nyeremény ígéretével csalnak ki pénzt a jóhiszemű sértettekről.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén élőktől több alkalommal jött olyan bejelentés, hogy a lakosságot megtévesztve csaltak ki tőlük különböző pénzösszegeket. Előfordult, hogy őket telefonon felhívták, majd azt mondták, hogy egy nyereményjátékon nagy értékű tárgynyereményt nyertek. Az átvétel feltétele, hogy átutaljanak egy számlára ötezer forintot. Sok esetben a hiszékeny sértettek ezt megtették, így őket megkárosították, mert az átutalt pénzösszeget már nem kapták vissza” - nyilatkozta dr. Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Emellett az sem ritka, hogy bankjegykiadó automatáknál kell teljesíteni egy-egy tranzakciót. Itt többnyire arról van szó, hogy a sértett gyanútlanul feltölti a csalók mobiltelefonos egyenlegét. Az áldozatok ilyenkor a nyeremény ígérete miatt érzett meglepettség és izgatottság miatt figyelmetlenek, és nem észlelik időben, hogy átverésről van szó. Az is előfordul, hogy ezt kihasználva egymás után többször megkárosítják ugyanazokat a személyeket.

„Volt olyan alkalom is, hogy a sértettet arra kérték, ismételje meg a tranzakciót, mert a regisztrációt a számítógépes rendszeren keresztül nem észlelte. Így két alkalommal is megkárosította ugyanazon sértettet” - tette hozzá a hivatalvezető.

A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy minden esetben legyenek körültekintőek. Fontos, hogy a valódi nyereményjátékok során a nyertesnek nincs fizetési kötelezettsége. Emellett pedig a bankszámlák és bankkártyák adatait sem szabad felelőtlenül, idegeneknek kiadni. A telefonos csalások az összegtől függően szabálysértésnek vagy akár bűncselekménynek is számíthatnak. A rendőrség ennek megfelelően vizsgálja az ügyeket.

Vissza