Tervezzük közösen2016. augusztus 5. (péntek) 19:00 - Városnews/4735_0_300.jpgJavában tart a „Zöld város kialakítása” című felhívás általános ismertetése. A pályázati forrásból megvalósítandó beruházás a Csónakázó-tó, az Ifjúsági park és a Városi Stadion megújulását, fejlesztését célozza meg. A jó pályamunka elkészítéséhez azonban a vélemények ütköztetésére is szükség van. Ebből eredően csütörtök délután fórumot tartottak a Civil Házban.

Ózd Város Önkormányzata pályázatot nyújt be Magyarország Kormányának Zöld város kialakítása című felhívására. Az előkészítési, tervezési folyamatba minél több embert szeretnének bevonni. Ennek egyik szegmense a város honlapján, a www.ozd.hu internetes portálon közzétett kérdőív, amelyet az elmúlt napokban már több mint kétszázan töltöttek ki. E mellett a Civil Házban fórumokat is szerveznek, ahol legutóbb a civil szervezetek, alapítványok, sportegyesületek vezetői, képviselői mondhatták el véleményüket. Az elsődleges cél, hogy otthonos, barátságos, egészséges központ alakuljon ki az akcióterületen, ami jelen esetben a Csónakázó-tó, Ifjúsági park, Városi Stadion térségét foglalja magában.

„Szerintem el kell dönteni, hogy sportra vagy a város szépítésére fordítjuk ezt az összeget. Az én meglátásom az, hogy nem több kisebb fejlesztést kellene megcsinálni, hanem egy, vagy két nagyobb volumenűt” - mondta Molnár Márk, az Ózd Géza Úti Sport és Testépítő Egyesület elnöke.

„Forduljunk a víz felé. A stadion hátsó kerítése és a Hangony-patak közé egy kerékpár utat én el tudnék képzelni. A Március 15. úton nincs végig járda. Én nem az út szélére építenék új járdaszakaszt, hanem behoznám a már említett patak belső részére és ott oldanám meg a gyalogos közlekedést” - tette hozzá Fürjes Pál, az Aktív Zóna Alapítvány kuratóriumi elnöke.

„Nálunk a 400 méteres, rekortán borítású atlétikai pálya Városi Stadionban való kialakítása élvezne prioritást. Az emberek egészségét mindennél fontosabbnak tartjuk és a mindennapos mozgás ennek egyik elengedhetetlen része. Ezt a fiatalok épp úgy használni tudnák, mint a felnőttek, vagyis sok száz embert tudna kiszolgálni ez a pálya” - fogalmazott Veres Zoltán, az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője.

„Mi már 30 évvel ezelőtt is hidat rajzoltunk Mikó tanár úrral egy-egy tanórán az Csónakázó-tó öböl része és a hozzá legközelebb eső partszakasz felé. Szerintem egy ilyen híd ma sem vinne el nagy összeget és nem csak szépen mutatna, hanem nagyon hasznos is lenne” - mondta Tompa Zoltán, a Bárka Színpad és Műhely Kulturális Egyesület elnöke.

Szaka Attila elmondása szerint a pályázatot összeállító szakemberek véleménye sok mindenben megegyezik a kérdőíveken és a fórumon felvázolt elképzelésekkel. Az Ifjúsági parkra például továbbra is egyfajta fesztivál helyszínként tekintenének, de olyan eseményeket vinnének ki a területre a jövőben, amelyek egész családok szórakozását biztosítanák.

„Igenis helye van ezen a területen városi rendezvényeknek, de nem biztos, hogy a zúzós, sok rock zenekart felvonultató, hajnali órákig tartó rendezvény az, ami ide való. Ez a terület a családoké kellene, hogy legyen, a sportot, a pihenést, a rekreációt kellene szolgálnia. Legyen itt az augusztus 20-i ünnepség, a városi gyermeknap, a 7Völgy fesztivál, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig, bárki jól érezheti magát” - nyilatkozta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

A „Zöld város kialakítása” című pályázati felhívás társadalmasítása a következő hetekben tovább folytatódik. A civil szervezetek után a helyi gazdasági élet szereplőinek szerveznek fórumot, de az internetes kérdőív kitöltésére is van még lehetőség.

Vissza