Ünnepi megnyitó (képgalériával)2016. június 11. (szombat) 10:59 - Városnews/4566_0_300.jpgMegnyitotta kapuit az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark. A nagyközönség számára is láthatóvá vált annak a több éves projektnek az eredménye, amelynek köszönhetően megújulhatott, és skanzennel egészülhetett ki az intézmény. Az egykori gyáripar szellemiségét tükröző közösségi tér ünnepi megnyitója a Hét Völgy Fesztivál egyik kiemelt programja volt.

Nagy érdeklődés kísérte péntek délután az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ünnepélyes megnyitóját. Farkas Péter Barnabás intézményvezető beszédében elmondta, nagy utat kellett megtenni ahhoz, hogy megvalósulhasson  ez a fejlesztés.

„Látható és élvezhető eredménye született meg annak a kezdeményezésnek, amely az elmúlt években nagyos sok energiát, tervet, kivitelezést, pozitív hozzáállást nem nélkülözve tudta eljuttatni intézményünket arra a szintre, amely most már tevékenységében is bővülve, kívül-belül megújulva nyújthatunk át a látogató nagyközönség részére” - mondta beszédében Farkas Péter Barnabás, intézményvezető.

Riz Gábor, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében felidézte a múltat, a helyi kohászat és a bányászat fénykorát. Utalt arra az érzelmi kötődésre is, amely minden ózdit több szállal fűz ezek ránk maradt tárgyi, szellem, építészeti emlékeihez. Elmondta, hogy a kohászati hagyomány sokak lelkébe beépült, ám e sérült hagyatékot ápolni kell.

„Azzal, hogy ezt a skanzent ma átadjuk a jelennek és az utókornak, történelmi múltunk, jelenünk egy szűk szegletét tudjuk továbbadni mindazoknak, akiknek kötelességük gondozni ezt” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A kapunyitó ünnepségen jelen volt Ózd város polgármestere is. Janiczak Dávid jövőbe tekintő beszédében annak tényét emelte ki, hogy turisztikai szempontból mit jelenthet a muzeális gyűjtemény fejlesztése, a skanzen projekt és a kultúrgyár állami beruházása településünk számára.

„Ezek egy biztos alapot nyújtanak szerves egységben ahhoz, hogy Ózd városa felkerülhessen az idegenforgalom térképére, hogy Ózdot is turisták látogassák, hogy a várossal szemben kialakult sztereotípiákat végre le tudjuk vetkőzni” - mondta ünnepi beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

A köszöntőbeszédek után a Kultúrgyár Band nevet viselő formáció zenéjét hallgathatta meg a közönség. A program a MaNDA létesítményeinek megtekintésével folytatódott. A Filmtörténeti Élménypark látványvilága, filmes díszletei sokak tetszését elnyerték. Ezen a helyszínen majd a Digitális Erőműben is Riz Gábor kalauzolta az érdeklődőket, bemutatva az új funkció adta lehetőségeket. A program a múzeumkertben ért véget, ahol sült szalonnával, csepegtetet kenyérrel és a munkások egykori védőitalával, szódával vendégelték meg a látogatókat. Mindeközben a New Bacon együttes zenéjét élvezhette a közönség.


566_0_t 566_1_t 566_2_t 566_3_t
566_4_t 566_5_t 566_6_t 566_7_t
566_8_t 566_9_t 566_10_t 566_11_t
566_12_t 566_13_t 566_14_t 566_15_t
566_16_t 566_17_t 566_18_t 566_19_t
566_20_t
Vissza