Örökségvédelmi Konferencia (képgalériával)2016. június 4. (szombat) 11:31 - Városnews/4540_0_300.jpgA nyolcadik alkalommal megrendezett Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferencia keretében lehetőség nyílt a gyáripari múlt építészeti emlékeinek megtekintésére. A fórum résztvevői, illetve az örökségvédelem elkötelezett hívei olyan ózdi létesítményeket látogathattak meg, amelyek a közeljövőben nyílnak majd meg a nagyközönség előtt.

Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megtekintésére nyílt lehetőségük mindazoknak, akik részt vettek a pénteken megrendezett VIII. Ipari Örökségvédelmi Konferencián. Az érdeklődők alig egy héttel a hivatalos megnyitó előtt az elsők között láthatták a műemléki épület megújult külső és belső terét, valamint a kiállítási anyag egy részét. Az érdeklődőket Farkas Péter Barnabás intézményvezető kísérte körbe. Alkalmi tárlatvezetése során bemutatta mindazokat az újításokat, amelyek megvalósultak az elmúlt közel két esztendő során. Az alaprajzi rehabilitációnak köszönhetően új terekkel, akadálymentesített megoldásokkal és átszerveződött gyűjteményi anyaggal büszkélkedhet az intézmény.

„Az utolsó finomítások még zajlanak. Az az állapot, ami a vendégek fogadására alkalmassá teszi a tereinket egy héten belül a nyitásig meg fog történni” - mondta Farkas Péter Barnabás, intézményvezető.

A múzeumi séta a szabadtéri kiállítóhely objektumainak megtekintésével folytatódott. A helyreállított kertrész is új funkciót kapott, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy még teljesebb legyen majd az élmény a befogadó nagyközönség számára.

„Még a teljes vertikumot nem láthattuk, a földszinten vezettek körbe bennünket. A kezdetek nagyon jól néznek ki, tetszenek a makettek is és nagyon szépen fel van újítva az egész épület” - nyilatkozta Csizmadia Géza.

A múzeum ünnepélyes megnyitóját pénteken tartják, és június 13-tól már a nagyközönség számára is látogatható lesz az intézmény. A muzeális gyűjtemény megtekintése után a Digitális Erőmű épülete következett. Az alagsorban vetített képes felületeken futó filmkockák fogadták az érdeklődőket, és az előadótermek is berendezve várják már, hogy betölthessék funkciójukat.

„Ózd város egy jelentős létesítménnyel gazdagodott. Az előbb mondtam itt a kollégáknak, hogy ha valamelyik város megérdemelte, akkor Ózd az, amelyik igazán megérdemelte ezt a befektetést” - fogalmazott Drótos László, a Lenin Kohászati Művek egykori vezérigazgatója.

Az épület mögötti sétányon azokat a gépszobrokat lehetett megtekinteni, amelyek az egykori vasgyártás tárgyi emlékeiként maradtak ránk. A Fúvógépházból kialakított Filmtörténeti Élménypark is fogadta ezen a napon a konferencia résztvevőit. Habár még nem teljes a berendezés, de már most is nagyon látványos technikai elemekkel, filmgyári kellékekkel és díszletekkel találkozhattak az érdeklődők. Mindez még nagyon sok mindennel egészül majd ki, mire hivatalosan is megnyitják az élményközpont kapuit a nagyközönség előtt.


540_0_t 540_1_t 540_2_t 540_3_t
540_4_t 540_5_t 540_6_t 540_7_t
540_8_t 540_9_t 540_10_t 540_11_t
540_12_t 540_13_t 540_14_t 540_15_tVissza