Biztonság2015. július 29. (szerda) 19:00 - Városnews/3525_0_300.jpgFolyamatos, 24 órás jelenléttel bővül a Városi Rendészet augusztus elsejétől. Ez azt jelenti, hogy néhány nap múlva már nemcsak hétköznapokon, hanem a hét minden napján és az éjszakai órákban is találkozhatnak a városban közterület-felügyelőkkel. A rendészeti feladatokat ellátó felügyelők éjszaka a rendőrséggel közösen járőröznek majd.

Újabb változás várható az egykori közterület-felügyeletnél. Egy önkormányzati döntés értelmében a közelmúltban az Ózd Városi Rendészet nevében végzik a felügyelők mindennapi munkájukat, hamarosan ehhez új külső is társul. A törvényi előírásosnak megfelelően Ózdon is lecserélik az egyenruhákat, egy országosan is egységes szabványra.

„A rendészeti törvény alapján 2015. december végéig egy új országosan egységes egyenruházattal kell ellátni minden rendészeti feladatot ellátó személyt. Így a közterület- felügyelőket is" - mondta Fodor Gábor, az Ózd Városi Rendészet vezetője.

A jelzések, láthatósági mellények, gyakorló ruhák mellett újabb változások is várhatók.

„Augusztus elsejétől folyamatos 24 órás szolgálat ellátás fog történni a rendészetnél, ami azt jelenti, hogy 0-24-ben lesznek kint rendészek az utcán. Emellett természetesen a térfigyelő szolgálatot is folyamatossá tesszük" - tette hozzá Fodor Gábor.

A térfigyelő kamerák eddig nagy segítséget jelentettek a felügyeletnek, számos szabálysértésben intézkedtek ezeknek a felvételeknek a segítségével. Mint például a közterületi alkoholfogyasztás, amely ügyben szinte mindennapos az eljárás. De a garázdálkodókkal, szemetelőkkel, vagy az olyan városlakókkal szemben is sikerült szabálysértési bírságot kiszabni a felvételek segítségével, akik az utcán végezték el dolgukat. Fodor Gábor a rendészet vezetője elmondta, olyan eset is volt a közelmúltban, amikor a térfigyelő rendszer hangszóróinak a segítségét is igénybe vették: egy buszmegállóban dohányzó, majd a csikket eldobó hölgyet szólítottak föl a helytelen magatartására.

A térfigyelő kamerák és a közterület-felügyelők folyamatos munkája abban is megnyilvánul, hogy ebben az évben már meghaladja a 4 millió forintot a kiszabott bírságok értéke. A legtöbb esetben a visszaeső garázdálkodók, törvényszegők hetekre, hónapokra rács mögé kerülhetnek, ha nem fizetik be a kiszabott bírságokat. Néhány nap múlva pedig a 24 órás jelenlétnek köszönhetően ez a szám tovább növekedhet A változás érinti majd az éjszakai járőrözést is, amit a rendőrséggel közösen végeznek majd a közterület-felügyelők, tovább növelve a lakosság biztonságérzetét, és a tilosban járók lefülelését.

 

Vissza