Közös akció2014. október 22. (szerda) 14:52 - Rendőrségnews/2665_0_300.jpgIsmét városunkban teljesített szolgálatot a rendszámfelismerő autó. Az ózdi rendőrség és a megyei polgárőr szövetség már hosszú ideje működik együtt azért, hogy a körözött autókat kézre kerítsék. Az akcióban egy készülék segítségével ellenőrzik a járművek rendszámát, és azonnal intézkednek, ha keresett autót találnak.

Megkülönböztető jelzés nélküli autóban egy számítógép segítségével állította össze azt a rendszámfelismerőt a megyei polgárőr szövetség alelnöke, amelyet társával az egész napos akció során használtak. Az esőben kicsivel nehezebb a dolguk, de így is eredményes a munka. A kis kamera a rendszámot figyeli, az eszköz pedig jelez, ha az adott járművet valamiért körözik. A körözési rendszert a Belügyminisztérium tartja nyilván, és az adatok hetente frissülnek.
Mint Cseh László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke elmondta: „Jelenleg másfél milliós adatbázis van a rendszerben. Felismeri azokat a rendszámokat, amelyeket bűncselekmény miatt, vagy gépjárműlopás miatt köröznek. Sok olyan gépkocsit is találtunk, amelyeket a bank körözött nemfizetés miatt.”
Az ózdi rendőrség a megyei polgárőrökkel együttműködve folyamatosan igyekszik kiszűrni a körözött járműveket. Ha a megfigyelt autók között találnak ilyet, a rendőrök azonnal intézkednek. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az egynapos akcióknak komoly eredményei vannak.
„A körözési szoftver folyamatosan frissítve van, az országos rendszerrel az összeköttetés online módon megoldott, így több alkalommal sikerült már olyan járművet kivenni a forgalomból, amellyel valamilyen probléma volt” - nyilatkozott Dr. Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.
Egy-egy közös akció során több száz járművet ellenőriznek a polgárőrök és a rendőrök. Az országban összesen húsz ilyen rendszámfelismerő-készülék van, ezért ezt nemcsak Ózdon, de a megye több területén is rendszeresen bevetik.

Vissza