Bűnmegelőzés2013. december 11. (szerda) 14:18 - Rendőrségnews/1833_0_300.jpgElőször tartottak egyeztető fórumot a iskolai bűnmegelőzéssel kapcsolatban az Ózdi Rendőrkapitányságon. A találkozón a Bolyai Farkas Szakképző Intézmény valamint az Árpád Vezér Általános és Szakiskola képviselői mellett ott volt a program ózdi felelőse is. A délelőtti megbeszélésen a pedagógusok beszámoltak eddigi tapasztalataikról, és vázolták elképzelésiket a jövőt illetően.

Szeptember második felében indult útjára az az országos prevenciós program, amelynek keretében a rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsadója segíti a kiemelten veszélyeztetett oktatási intézményeket. A kezdeményezéshez ózdi részről az Árpád Vezér Általános és Szakiskola valamint a Bolyai Farkas Szakképző Tagiskola csatlakozott. A programért felelős tiszt heti két-két alkalommal látogat el az intézményekbe, hogy segítse a pedagógusok bűnmegelőzési munkáját.

- Nemcsak magáról a bűnözésről, hanem ezeknek a kiküszöböléséről is komolyan elbeszélgetnek. Illetve rendszeresen tájékoztatást kapunk, mi tanárunk arról, hogy mit tehetünk, milyen jogkörünk, hatáskörünk van. Ezen kívül az iskola életének is szerves részévé vált ez a program. – mondta Kellerné Göcző Marianna, szakképzési igazgatóhelyettes.

Az akció első három hónapjának tapasztalatait beszélték meg ma délelőtt az Ózdi Rendőrkapitányság épületében. Az először megtartott találkozón a pedagógusok pozitívan értékelték az együttműködést, választ kaptak a kérdéseikre és felvázolták a jövőre vonatkozó terveiket is.

- Szükség is van ezekre az egyeztetésekre, hiszen sokszor az a tapasztalat, hogy ezeknek az iskoláknak azonos problémákkal kell szembenézniük. Mindenféleképpen úgy gondolom, hogy a felsőbb körök felé is ez egy jelzésérték, hogy szükség van erre a programra. Bízunk benne, hogy a későbbiekben is megmarad, illetve esetlegesen kibővül. – nyilatkozott Alabán Péter, a Bolyai Farkas Szakképző Tagiskola tagintézmény vezető helyettese.

Mindkét iskola képviselője egyetért abban, hogy a prevenciós tiszt jelenlétére a hét több napján is szükség lenne. És bár erre jelenleg nincs lehetőség, a feladatkörök kibővítése megvalósulhat. A bűnmegelőzési tanácsadó munkáját hamarosan egy nevelő célzatú kisfilm is segíti. Az egyeztetés résztvevői megállapodtak abban, hogy probléma esetén rendkívüli találkozót tartanak.

Vissza