Ifjúságvédelmi konzultáció2013. szeptember 12. (csütörtök) 12:55 - Rendőrségnews/1582_0_300.jpgAz oktatási törvény változásaihoz igazodva ebben a tanévben már délután 4 óráig ellenőrizhetik az utcán csellengő diákokat az Ózdi Rendőrkapitányság járőrei. A pedagógusok szerint a kiemelt rendőri figyelemre azonban továbbra is az eddig megszokott tanítási időben lesz szükség, mert a délutáni foglalkozások alól szülői vagy sportegyesületi igazolás miatt több tanuló felmentést kaphat. Egy kormányzati döntésnek köszönhetően az iskolák többségében civil ruhás, úgynevezett prevenciós tiszt is szolgálatot telje

Az iskolarendőr program 2008 óta működik városunkban. Az egyenruhások a tanév első és utolsó hónapjában az iskolák bejáratánál is kiemelt szolgálatot teljesítenek, a szorgalmi időszak fennmaradó részében pedig különböző előadásokkal igyekeznek felhívni a diákok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai 27 iskolában vannak jelen nap mint nap. Az „Egy iskola, egy rendőr” program elmúlt öt évének tapasztalatait, illetve az idei szorgalmi időszakot érintő változásokat egy fórum keretében vitatták meg az oktatási intézmények és a helyi rendőrkapitányság vezetői. A mintegy 60 perces megbeszélésen kiderült, hogy a pedagógusok továbbra is jó véleménnyel vannak a programról, és nem zárkóznak el annak folytatásától.

- A mi intézményünkben úgy gondolom, hogy a régebbi programok kicsit felújított változata működni fog idén is, tehát az iskolarendőr osztályfőnöki órákra – szükség esetén hetedik és nyolcadik osztályban, de akár ötödik és hatodik osztályban is – eljön, elmondja a bűnmegelőzési tájékoztatóját, némi képi anyaggal kiegészítve és úgy gondolom, ez továbbra is jól fog működni. - mondta Szabó László, a Vasvár Úti Általános Iskola igazgatóhelyettese.

A program részeként a rendőrség az oktatási időben az utcán sétáló diákok ellenőrzését is kiemelt feladatnak tekinti. Az idei tanévben van már olyan iskola városunkban, ahova egyenruhások kísértek vissza fiatalokat. A pedagógusok szerint hatásos lenne, ha tankerületileg egységes, a délutáni foglalkozásokról való távolmaradást igazoló dokumentummal rendelkeznének az iskolák, mert ez a rendőrség munkáját is megkönnyítené.

- Gyakorlatilag 8-tól 16 óráig van meg a lehetőségünk arra, hogy figyelemmel kísérjük azt, hogy ki az a fiatal, akinek az iskolában lenne a helye és nem ott van. A rendőrnek most már meglesz az a jogköre, hogy most már nem 13, hanem 16 óráig nézze meg, hogy a diák rendelkezik-e a szükséges igazolással. Amennyiben nem, akkor a rendőr visszaviszi és átadja a tanulót az iskola igazgatójának. Mi frekventáltan, egy törzsidőt fogunk gyakrabban ellenőrizni, amikor nagyon muszáj, hogy ott legyen az iskolában a gyermek. A délutáni foglalkozásokról való távol maradásra is kapunk lehetőséget, hogy ellenőrizzük, de úgy gondolom, hogy az erre az időszakra eső jogsértések kapcsán fogjuk ezt a lehetőséget kihasználni. - nyilatkozott Dr. Varga László, rendőrkapitány.

Az ifjúságvédelmi konzultáció záró részében dr. Varga László arról tájékoztatta az oktatási intézmények vezetőit, hogy a rendőrség ez évben is megrendezi Sziréna elnevezésű bűnmegelőzési programját, illetve a megyei rendőrkapitányság is több olyan pályázatot hirdet majd az iskolák számára, amelyek a fiatalok áldozattá válását hivatottak megelőzni.

Vissza