Gaz és szemét (képgalériával)2021. július 29. (csütörtök) 19:00 - Városnews/10543_0_300.jpgSok problémát okoz a patakmedrek esetében is a szemetelés és az elvadult növényzet. Ezek nemcsak a városképet csúfítják, hanem a vízfolyások közelében élő lakók életét is megnehezítik. Nagyobb esőzések idején ugyanis a felgyülemlett hulladék, és a nagy mennyiségű gaz miatt az elmúlt években gyakran fordultak elő áradások. A város több pontja is érintett, így többek között Velence telep is.

Alig látszik a víz a Hangony-patak medrében, hiszen a növényzet szinte már a partig ér. Emellett nagy gondot okoz az is, hogy sokan a kukák helyett a vízbe dobják a szemetet. Így fém- és papírhulladék, műanyag palackok, és állati tetemek is megtalálhatóak itt.

„Nyilván ráférne egy takarítás erre az egészre, hogy valamilyen szinten megtisztuljon már végre a környezetünk, de sajnos addig a pillanatig nem fog, amíg olyan lakók lakják ezt a helyet, ahol gyakorlatilag mindegy, hogy hová dobom a szemetet. A másik udvarára, vagy éppen a Hangony-patakba” - mondta Soós Lajos.

A kialakult helyzetet az is nehezíti, hogy az egyre nagyobb mennyiségű hulladék, és az elhullott állatok tetemei miatt már a patkányok is megjelentek ezen a területen. Ez közegészségügyi szempontból is komoly veszélyeket rejthet magában. A helyzetet nagyban javíthatná, ha tetten érnék a szemetelőket, ők azonban legtöbbször láthatatlanok, így a szankció is elmarad. Németh Lászlóné már több mint húsz éve él Velence telepen, ezért ő is nap mint nap szembesül a problémával.

„Ezt a patakot mindig tisztítani kéne, vagy egy kamerát felszerelni, hogy ki volt itt, vagy ki dobálja be a szemetet, de a növényzeten is látni, hogy mennyire elhanyagolt rész ez itt. A kamera meg tudná nézni, hogy ki dobálja be a szemetet, vagy ha valóban egy áradás jön, itt elönt bennünket, mert már nem egyszer volt, hogy elöntött itt bennünket a víz” - nyilatkozta Németh Lászlóné.

Nemcsak a Velence telep környéken átfutó patakok medre került ilyen állapotba, hanem a város egyéb vízfolyásokkal érintett területein találhatóké is. Így például a szentsimoniak számára is hosszú évek óta visszatérő problémát jelent a Hangony-patak medrének elgazosodása. Ugyanis nagyobb esőzések idején annak vize rendszeresen kiárad, rongálva így az itt lévő ingatlanokat. Az üggyel kapcsolatban szerkesztőségünk az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatósággal is felvette a kapcsolatot, akik ma ígéretet tettek arra, hogy kivizsgálják az ügyet, és holnap tájékoztatást adnak ennek eredményéről. A fejleményekről is beszámolunk.


0543_0_t 0543_1_t 0543_2_t 0543_3_t
0543_4_t 0543_5_t 0543_6_t 0543_7_t
0543_8_t 0543_9_t
Vissza