Nevelői szándék (képgalériával)2021. július 27. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/10533_0_300.jpgSzáz hátrányos helyzetű ózdi fiatal vehet részt az Érted a pénzed? pénzügyi tudatosságra nevelő programban, amelyet a Magyar Református Szeretetszolgálat indított. A résztevők többek között élménypedagógiai szakkörökön és tematikus kirándulásokon szerezhetnek élményeket.

Ma a „Dobj, dönts, játssz!” vetélkedő szabályaival ismerkedhettek a gyerekek az Érted a pénzed? pénzügyi tudatosságra nevelő program keretein belül. Egy ilyen játéknál két animátor és több pedagógus is jelen van, akik segítik ennek lebonyolítását. Emellett banki szakértő is részt vesz, aki mindezt pénzügyi oldalról tudja megvilágítani.

„Ezt idén tavasszal tudtuk elindítani. Hivatalosan az aktivitások április elsejével indultak, és a Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhető az, hogy ezt el tudtuk indítani. Nagyon fontosnak tartja mind a Magyar Nemzeti Bank és a Református Szeretetszolgálat is azt, hogy a pénzügyi tudatosságra nevelésben kicsit előbbre lépjünk. Úgy tapasztaljuk, hogy ebben bizony sokszor nehézségbe ütköznek a családok” - nyilatkozta Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat szociális ágazatvezetője.

A nyár folyamán hat turnusban indulhattak a táborozók. Ezekben egyszerre összesen huszonöt gyerek vesz részt. Többek között élménypedagógia programok, szakkörök, tematikus kirándulások várják a hetedik és tizenkettedik osztályba járó fiatalokat. A tábor ideje alatt pedig teljes ellátásban részesülnek.

„Eddig bankos programok voltak, beszélgettünk a pénzről. Most bankos társasjátékkal játszottunk. Holnap pedig Pestre megyünk az állatkertbe” - mondta Bódi Brendon.

„Nagyon jól érzem magam egyébként. Most van itt ez a játék, meg tegnap. Tanultuk azt, hogy hogy kell használni a pénzt, mi az hogy nettó, bruttó fizetés. Megtanultuk azt, hogy milyen anyának és apának lenni, hogy kell számolni a pénzt. Ezáltal, ha nagyobbak leszünk, akkor jobban tudjuk majd kezelni is az életben” - fogalmazott Bari Jázmin.

Itt egy családot kreálnak a tanulókból, és ők versenyeznek egymással. Olyan döntéseket kell hozniuk a fiataloknak, amelyek a való életben is előfordulhatnak. Adott esetben arról kell határozniuk, hogy mikor spóroljanak, vagy éppen melyik számlát fizessék ki. Az ősz folyamán egy ösztöndíj program is elindul.


0533_0_t 0533_1_t 0533_2_t 0533_3_t
0533_4_t 0533_5_t
Vissza