Fontos szűrés (képgalériával)2021. július 23. (péntek) 19:00 - Egészségnews/10526_0_300.jpgVastagbélszűrésre hívják az 50 és 70 év közötti korosztályt. A procedúra térítésmentes. Mindenkinek a háziorvosát kell felkeresnie, lehetőleg két héten belül. Tőle egy vastagbélszűrési csomagot lehet átvenni. Az eredményekre körülbelül két hetet kell várni.

Minden 50 és 70 év közötti személy levelet kapott a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságától. A vastagbélszűrés első lépése a rejtett vér laboratóriumi kimutatása. Ennek a vizsgálatnak az elvégzéséhez szükséges eszközöket a háziorvostól lehet beszerezni. A székletvizsgálat képes kimutatni a tünetet nem okozó elváltozásokat. Az időben felismert betegségek nagy része gyógyítható.
 
„A vastagbélrák sajnos amikor előrehaladott, nagyon komoly tünetei vannak. Bélelzáródás, általános fogyás, vérszegénység. Később kerül diagnosztizálásra. De általában vannak olyan tünetek, amik figyelmeztetőek lehetnek. Ez az akut vérzés, a székletben vér jelenik meg. Ez az egyik komoly tünet. Aztán lehet fogyás, általános vérszegénység és még fontos tünet a széklet változása” - emelte ki dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Ez azt jelenti, hogy olykor hasmenés, máskor székrekedés tapasztalható a páciensnél. Hazánkban a vastagbéldaganat a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely már abban az időszakban felfedezhető szűrővizsgálattal, amikor még nem okoz tüneteket. Minél korábbi stádiumban észlelik, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Ezért fontos a szűrés. 

„Nem szoktam járni, csak mikor szükség van rá. Rendelésre. Különösebben nem” - mondta Dósa Sándor.

„Én mondjuk mindig igénybe veszem, amit lehet. Szerintem ez nagyon jó dolog” - nyilatkozta Hubai Jánosné.

„Szerintem nagyon fontos, és minél gyakrabban, minél többfélére el kell menni az embereknek. A megelőzés a legfontosabb, nekem ez a véleményem. Én magam is járok, amire csak tudok rendszeresen” - fogalmazott Rákosi Lászlóné.

A feladat az, hogy a háziorvostól kapott eszközök segítségével mintát kell venni két egymást követő székletürítés alkalmával. Ezután a tartályokat és a meghívólevél levágott alját az előre megcímzett borítékba kell tenni és elvinni a postára. A minta feladását követően két hét múlva lehet érdeklődni az eredményről a háziorvosnál.


0526_0_t 0526_1_t 0526_2_t 0526_3_t
Vissza