Programozni tanulnak (képgalériával)2021. június 22. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/10430_0_300.jpgLegórobotokkal, tabletekkel, interaktív táblákkal bővült az Újváros Téri Általános Iskola eszközparkja. A digitális oktatást segítő készülékekhez egy sikeres pályázat útján jutottak hozzá. Több ózdi intézmény is részt vesz a programban és mindenki más témát dolgoz fel.

A tankerületen keresztül számos intézmény közös összefogással nyújtotta be pályázatát az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programba. Általános iskolák tekintetében három ózdi intézmény is csatlakozott, az Újváros téri, a Bolyky Tamás és a Vasvár Úti Általános Iskola. Mellettük a Digitális Erőmű, valamint az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium különböző témákat dolgoz fel. Az Újváros tériek például a problémamegoldást választották robotokkal. Ezzel kapcsolatban egy bemutatót is tartottak az iskola pedagógusainak.

„Ez nagyon illeszkedik az iskola profiljához a matek tagozat miatt, az algoritmusok miatt, illetve az informatika, a kiemelt informatika oktatás miatt is, mert a legórobotokra programot kell írni. Ezzel tudjuk őket működésbe hozni, ezzel tudjuk különböző cselekvésekre bírni őket” - mondta Kalló Gyula, az Újváros Téri Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

Az intézmény kilenc darab legórobotika készletet kapott, amelyekhez különböző szenzorok is jártak. Van, ami a színérzékelésben, és van amely abban segít, hogy a gép felismerje az akadályt, és kikerülje azt. Ezek mellett egy 75 colos interaktív led panellel, két interaktív táblával és hozzá tartozó projektorral, valamint 24 darab táblagéppel gyarapodott az eszközpark. Olyan programokat is kaptak, amelyek megkönnyítik a vezérlést. A modernebb felszerelések hozzájárulnak a diákok magasabb szintű oktatásához.

„A gyerekeknek azért jó, mert az ehhez tartozó programozói felület az már objektum orientált programozásra készíti fel a diákokat úgy, hogy ez nem bonyolult kódokkal történik, nem bonyolult parancsokkal, hanem egyszerűen, mégis elülteti annak a magját, ami majd kicsírázhat középiskolában, illetve egyetemen később” - emelte ki Katona Tibor, az Újváros Téri Általános Iskola matematika és informatika tanára.

A robotikával való foglalkozás fejleszti a gyerekek logikai megoldókészségét, továbbá szórakoztató formában adja át a programozással kapcsolatos alaptudást. A játékos tanulás a Csodaszarvas tábor alatt, több más program mellett már el is kezdődik, ahol közösen rakják össze a gépeket, és írják meg a parancssorokat.


0430_0_t 0430_1_t 0430_2_t 0430_3_t
0430_4_t 0430_5_t 0430_6_t 0430_7_t
0430_8_t
Vissza