Allergiás reakciók (képgalériával)2021. június 7. (hétfő) 19:00 - Egészségnews/10390_0_300.jpgAz allergiás megbetegedések sok embert kínoznak. Ezek különböző fajtái eltérő időközönként keserítik meg a panaszosok mindennapjait. Például ilyen nyáron a pollenallergia és egész évben a házipor-poratka is. Kezelésükre azonban létezik megoldás.

Az allergiának két fajtája létezik. Az egyik az egész évben fennálló, a másik pedig a szezonális előfordulása a betegségnek. A nap mint nap fellelhetőeknél többek között lehetnek házipor-poratkára vagy éppen gyapjúra, penészgombákra érzékenyek is. A másik fajtája pedig, ami tavasztól őszig jellemző, például a pollenallergia.

„Több mindenre allergiások. Általában a pollenekre szoktak, mikor nyílnak a virágok, porra, állatszőrre, poratkára, úgynevezett penészgombákra. Több fajtája lehet” - emelte ki dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Ezeknek tünetei általában többek között az orrfolyás, a torokkaparás és a szemviszketés. A jelek összekeverhetők a sima megfázással is, ami viszont csupán három négy napig tart. Azonban az allergiás reakciók több hétig, hónapig kínozhatják az embereket, innen ismerhető fel hogy mivel van dolgunk. A megkérdezettjeink többségének viszont nincs ilyen problémája.

„Lehet, hogy az vagyok, de nem vettem észre. Nincs különösebb problémám” - mondta István Lajos.

Ha valaki nem tudja, hogy allergiás-e csak sokat fújja az orrát, és viszket a szeme, akkor a kórházban allergológus szakorvos segítségével megtudhatja, van-e bármiféle érzékenysége. A gyerekeknél diagnosztizált megbetegedés jellemzően kinőhető, ám a felnőtt kori várhatóan élethosszig megmarad. A különböző panaszokat antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel lehet enyhíteni.


0390_0_t 0390_1_t 0390_2_t 0390_3_t
Vissza