Szemünk védelme (képgalériával)2021. április 24. (szombat) 19:00 - Egészségnews/10256_0_300.jpgSzemünk védelme érdekében UV szűrős napszemüveget ajánlott viselni. Ez a fajta sugárzás sok veszélyt hordoz magában, ugyanis a bőrfelszínünk mellett a szemünkre is nagyon káros, sok betegséget okozhat. Nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy megfelelő napszemüveget vásároljunk. Akik dioptriás szemüveggel rendelkeznek, számukra is van megoldás a problémára.

A szemünk minden évszakban káros sugaraknak van kitéve. Az UV sugárzás mindig jelen van, nem csak erős napfényben. Ez ellen mindig védekeznünk kell, ugyanis nagyon komoly szembetegségeket tud okozni, például idő előtti szürke hályogot, vagy makuladegenerációt. A szemkörnyéki bőrünket például nyáron naptejjel sem kenjük úgy, mint a testünk többi felületét, pedig a bőrráknak és egyéb szembetegségeknek az előfordulása nagyon gyakori. Ezért kell jó minőségű napszemüvegekkel védekezni a káros sugarak ellen. Szakembert kérdeztünk arról, mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

„Mindenképpen szaküzletben érdemes vásárolni, azok garantáltan UV szűrősek. A polarizált napszemüvegek, vagy pedig gyógyszemüvegeknél, a fényre sötétedő lencsék garantálják, hogy megvédi a szemeket a káros sugaraktól” - mondta Balázs Csabáné, a Lux Optika üzletvezetője.

A vásárlás után garanciapapírokat kapunk a szemüveg mellé arról, hogy amit vásároltunk, megfelel-e az előírtaknak. Egyébként télen is fontos napszemüveget hordani a visszaverődő fények miatt. Ilyenkor a polarizált szemüvegeket ajánlják.

„Inkább télen a hó miatt hordom, akkor eléggé vakít” - nyilatkozta Budai Arnold.

A dioptriás szemüveggel rendelkezők számára is van megoldás. Az idén divatba jöttek a clip on szemüveg keretek, melyeket rá lehet tenni a dioptriás szemüvegre, és máris a nap ellen is védelmet nyújt, vagy pedig megfelelő erre a célra a fényre sötétedő szemüveglencse is. Ezek a darabok is ugyan olyan hatásosak. 

„Igen, nagyon szeretem, már nagyon régóta hordom” - hangsúlyozta Éliásné Martis Mária.

Az is befolyásoló tényező, hogy milyen színű lencséje van a napszemüvegünknek.  Az egyes a legvilágosabb. Ez is rendelkezhet UV szűrővel, de ezek annyira nem védenek, csak például este. A kettes és a hármas a leggyakoribb, ezeket ajánlják mindennapos használatra. A legsötétebb a négyes és az ötös már autóvezetéshez nem ajánlott, inkább magashegyi túránál lehet szerepe. A szaküzletekben található egy bizonyos műszer, mellyel meg lehet vizsgáltatni azt, hogy a szemüvegünk hány százalékot enged át a káros sugarakból. A lényeg pedig az, hogy akkor ajánlatos szemüveget viselni, mikor azt az egyén szükségesnek érzi.


0256_0_t 0256_1_t 0256_2_t 0256_3_t
0256_4_t 0256_5_t
Vissza