Koronavírus után2021. április 15. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/10228_0_300.jpgA fertőzésen átesettek 35 százalékánál alakul ki poszt-COVID szindróma egyes tanulmányok szerint. Erre a koronavírus-fertőzés után jelentkező fáradékonyság, légszomj vagy szúró jellegű mellkasi fájdalom utal a legtöbbször, emellett persze más tünetek is léteznek. A szakemberek szerint fontos, hogy ilyen esetben haladéktalanul forduljunk háziorvosunkhoz és rajtuk keresztül a poszt-COVID ambulanciákhoz.

Az elmúlt időszakban, amikor a járvány harmadik hulláma tetőzni kezdett hazánkban, egy új fogalom, a poszt-COVID is bekerült a közbeszédbe. Erről dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos is beszélt az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. A szakember szerint azért hozták létre az ambulanciákat, hogy a betegek minél hamarabb visszanyerjék az eredeti egészségi állapotukat.

„A magas tetőzésre utal az is, hogy szövődményesen is zajlódhatnak a betegségek, ezért is alakult ki az úgynevezett covid utáni poszt-COVID ambulanciáknak a hálózata, mert sokan akik átestek a betegségen, de még négy hét múlva azt követően is valamilyen tünettel küszködnek” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos által említett ambulanciákhoz a háziorvoson keresztül tudnak fordulni azok, akiknél jelentkeznek a poszt-COVID tünetek. Egyes tanulmányok szerint ez a fertőzésen átesettek 35 százalékánál alakul ki. Dr. Sahin Fawaz szerint nagyon fontos, hogy a háziorvosunkhoz forduljunk ilyen esetben, hogy a tüneteknek megfelelően kezeljék a betegeket.

„A poszt-COVID szindróma az egy olyan tünetegyüttes, ami a fertőzés után állapotban jelentkezik, körülbelül egy hónapig. Három fontos tünete van, a fáradékonyság, a légszomj és a nehéz légzés és a koncentrálóképesség csökkenése, plusz szúró jellegű mellkasi fájdalom” - emelte ki dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Dr. Sahin Fawaz hozzátette, hogy előfordulhat magas pulzus, izomfájdalom, alvás-zavar és álmatlanság, fejfájás, vagy hajhullás is. A főorvos beszélt az oltásokról is. Elmondta, hogy fontos tudni, hogy a vakcinák nem a fertőzéstől védenek meg, hanem a betegség erőteljes lefolyásától. Ezért fontos, hogy mindenki minél hamarabb védetté váljon.

Vissza