Néhány perc (képgalériával)2021. április 7. (szerda) 19:00 - Híreknews/10201_0_300.jpgSokan nem rendelkeznek személyi jövedelemadójuk egy százalékáról. Emiatt évente akár 6 milliárd forint is a költségvetésben maradhat. Pedig ezek a felajánlások a különböző szervezeteknek nagy segítséget jelenthetnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek elmulasztása elsősorban figyelmetlenségből fakad.

Hazánkban 1997 óta van lehetőség adónk egy százalékának felajánlására. A kedvezményezettek különféle alapítványok, egyesületek és baráti körök lehetnek. A következő évtől tovább bővült ez a kör. Így 1998-tól az egyházak részére további egy százalékról rendelkezhetünk. A felajánlás közvetlenül ahhoz a civil szervezethez kerül, amelyet az adóbevallásunkban megjelöltünk. Az Almási Balogh Pál Alapítvány részére ilyen módon juttatott összegek évről évre nagy segítséget jelentenek.

„Az alapítványnak az a célja, hogy egyrészt a gyógyító, megelőző szolgáltatásban nyújtson segítséget, de legfőképpen elsődleges célja a dolgozók szociális, kulturális és szakmai előmenetelének elősegítése. Ebben minden felajánlott forintnak helye van, és hála a környék lakosságának azért évről-évre ezen változó mennyiségű összeg megjelenik. Ezt mi minden évben egyébként törvényben meghatározott módon felhasználjuk a dolgozóink javára” - mondta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan figyelmetlenségből nem élnek a segítségnyújtásnak ezzel a formájával. Ám azoknak, akik rendelkeznek az egy százalékról, fontos odafigyelniük a pontos kitöltésre. Az adószám, vagy a négyjegyű technikai szám helytelen megadása miatt ugyanis a felajánlás nem jut el a támogatni kívánt szervezethez vagy egyházhoz. A Mentők a Mentésért Alapítványnak ilyen módon nyújtott segítségről elmondható, hogy az nagyságrendileg évek óta hasonló összeget jelent.

„Szerencsére a mentőszolgálat által mindenféle eszközöket, fertőtlenítőket megkapunk. Tehát hiányt nem szenvedünk belőle, azonban ezeket az egy százalékokat mindig még a meglévő eszközökön felül fejlesztésre fordítjuk. Úgyhogy ezekből a legfőképpen az ellátottak, akik részesülnek. Kivonulás során magasabb szintre emeljük a mentő ellátást a kapott egy százalékokból” - nyilatkozta Pál Tibor, az Ózdi Mentőállomás mentőtisztje.

Segítségre persze más tevékenységet folytató szervezeteknek is nagy szükségük van. Az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület esetében a felajánlások csökkenő tendenciát mutatnak. Ennek egyik oka minden bizonnyal az, hogy ma jóval több civil szervezet működik hazánkban, mint például húsz évvel ezelőtt.

„Az adó egy százaléka egy nagyon fontos dolog, és egy nagyon egyszerű módja a lakosság részéről a támogatásnak, hiszen a felajánlónak egy plusz forintot nem jelent. Ugyanakkor az egyesületnek és az alapítványoknak a mindennapi működésének egy nagyon fontos eleme” - hangsúlyozta Vitális István, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület alelnöke.

Közel huszonötezer civil szervezet várja a felajánlásokat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán részletes lista található azokról a civil szervezetekről, egyházakról, akik javára rendelkezhetünk. Az adózónak semmibe nem kerül, a kedvezményezettnek azonban lehet, hogy éppen a mi felajánlásunk hiányzik egy tárgyi eszköz megvásárlásához, vagy a működési költségek kiegészítéséhez. Az adóbevallás, továbbá a rendelkező nyilatkozatok benyújtási határideje május 20-a.


0201_0_t 0201_1_t
Vissza