Befolyásoló tényezők (képgalériával)2021. március 31. (szerda) 19:00 - Egészségnews/10188_0_300.jpgVéradásra várták a donorokat ma délután a Civil Házba. A segíteni szándékozók fél tizenkettőtől fél ötig kereshették fel a helyszínt. Előzetesen 35-en jelezték, hogy biztosan részt vesznek a jótékony eseményen. Az Országos Vérellátó Szolgálat napokban kiadott közleményben is a segítségnyújtásra buzdította a lakosságot.

A védőtávolság betartásával, maszkban várakoztak ma délben a donorok a Civil Házban. A véradáson megjelentek a már megszokott testhőmérséklet-mérés után vehettek részt a jótékony eseményen, amelyet az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt ózdi szervezete koordinált.

„Sajnos most elég kevesen jelentkeztek előre, hogy jönnének véradásra. Úgy harmincöt főt sikerült elérni telefonon, aki biztosra mondta, hogy el tud jönni a véradásra. Azonban bizakodóak vagyunk, és várjuk a jelentkezőket telefonos egyeztetés nélkül is” - mondta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

A megszokottnál alacsonyabb részvételi arány minden bizonnyal a koronavírusos megbetegedések növekvő számának is köszönhető. Ezen kívül mindezt az oltások is befolyásolják. Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján található tájékoztatás alapján ugyan az immunizálás után, panaszmentesség esetén adhatunk vért. Azonban a védőoltás beadását követően így is célszerű néhány napig pihenőt tartani. Különösen az ismétlő oltás után. Szabó József Ádám már hosszú évek óta véradó. A családban pedig nem csak ő, hanem nevelőapja is fontosnak tartja a segítségnyújtás ezen módját.

„2009-től adok vért. Az iskolában kezdtem, és jobban érzem magam, ha frissül bennem a vér” - nyilatkozta Szabó József Ádám.

Az Országos Vérellátó Szolgálat napokban kiadott sajtóközleményben ösztönözte a lakosságot a véradásra, amelyben azt is kiemelték, hogy a segítségnyújtásra a húsvéti ünnepek előtt különösen nagy szükség van. A legrövidebb lejárati idejű készítmények felhasználhatósági ideje ugyanis mindössze öt nap. Zákányi Zoltán már húsz alkalommal nyújtott ilyen módon segítséget.

„Fontosnak tartom, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy az egészségügyben nagyon nagy szükség van arra, hogy legyenek felhasználható vérkészítmények, illetve legyen vér a műtétekhez” - fogalmazott Zákányi Zoltán.

A véradókat apró ajándékkal is meglepték a szervezők. Így azok, akik úgy döntöttek, segítenek másokon, a Tű, Cérna, Szeretet Varroda által készített kézműves termékekből válogathattak. A miskolci székhelyű társadalmi vállalkozást a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete hozta létre még 2019-ben. Számos terméket állítanak elő, így például a vöröskeresztesek formaruhái is itt készülnek. Ezen kívül 3D nyomtató segítségével készült kulcstartót is kaphattak azok, akik ma megjelentek az eseményen.


0188_0_t 0188_1_t 0188_2_t 0188_3_t
0188_4_t 0188_5_t 0188_6_t 0188_7_t
0188_8_tVissza