Szabadidő a természetben (képgalériával)2021. március 24. (szerda) 19:00 - Városnews/10163_0_300.jpgPár nap alatt félszázan látogattak ki a Drótos-tetőre. Vasárnap ugyanis újra megnyitotta kapuit a szabadidőpark. A kikapcsolódni vágyóknak be kell tartani a jelenlegi szabályozásokat. Az elmúlt időszakban jórészt a tereprendezés zajlott, de újabb fejlesztések is történtek a területen. A tavaly kialakított kilátóponthoz jelenleg sziklakert és gyalogösvény kialakítása van folyamatban. A szalonnasütőknél pedig két esőbeállót is felépítettek.

„Kérjük látogatóinkat, hogy kerüljék a csoportosulást”, valamint „Maszk használata kötelező” feliratok fogadják azokat az érdeklődőket, akik a Drótos-tetőn szeretnének pihenni. Március 21-től, vagyis múlt vasárnaptól, reggel nyolctól este hét óráig a hét minden napján bárkit szívesen fogadnak, persze a jelenlegi szabályozásokat be kell tartani. A tavaszi tereprendezés folyamatos a helyszínen.

„Gyakorlatilag egész évben dolgozik itt egy munkacsapat. Ennek eredményeként tavaly ősszel még levágtuk a füvet majdnem a teljes területen. Amit nem sikerült ősszel levágni, azt most idén tavasszal pótoltuk. Tehát ilyen szempontból nagyon szépen rendben van az egész terület. A tereprendezési munkálatok során kisebb gödröket feltöltöttünk, a vakondtúrásokat elgereblyézték. A területen található esetlegesen előforduló szemetet, köveket összegyűjtötték” - mondta Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

A fejlesztések is folyamatosak. A tavaly épített kilátóhoz például egy sétaút van készülőben. A sétány hamarosan körbeöleli majd az egész pihenőpontot, szegélyezéssel és salakborítással ellátva. Jelenleg egy sziklakert van kialakulóban. Az úgynevezett varjúháj a legtűrőképesebb növények közé tartozik. Ennek több fajtáját ültetik most el. A dolgozók kiemelt figyelmet fordítanak a fapótlásra és a bővítésre is. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény kertészetében nevelt csemeték kapnak helyet itt.

A talaj adottságai miatt, illetve a szélsőséges időjárás eredményeként több fa is kipusztult a területen. Jelenleg ezek pótlása is zajlik. Hatvan darabot ültetnek el, többek között hársfákat, juhart és mogyorót.

Egy másik területen, a szalonnasütőknél két darab faszerkezetes esőbeállót is elkészítettek. Ma a salak szétterítése zajlott. Erre hamarosan asztalok és padok kerülnek. Így ha véletlenül elkapna bennünket egy nyári vihar, akkor lesz hová behúzódni az eső elől. Fontos információ, hogy a szintén az ÓVI üzemeltetése alatt működő Nagyvölgyi Állatsimogató továbbra sem fogadhat vendégeket a védelmi intézkedések értelmében.


0163_0_t 0163_1_t 0163_2_t 0163_3_t
0163_4_t 0163_5_t 0163_6_t 0163_7_t
0163_8_t 0163_9_t 0163_10_t 0163_11_t
Vissza