Szigorítás a kórházban2021. március 18. (csütörtök) 00:00 - Városnews/10157_0_300.jpgSzüneteltetik az előjegyzéssel működő járóbeteg-ellátásokat, és a szakrendeléseken is csak sürgős eseteket látnak el szerdától az Almási Balogh Pál Kórházban. A döntést a járványügyi helyzet alakulása miatt hozta meg a főigazgató.

Újabb szigorításokat vezettek be szerdától, vagyis március 17-től az Almási Balogh Pál Kórházban. A kiadott tájékoztató szerint erre a járványügyi helyzet romlása és az emelkedő esetszámok miatt volt szükség. A döntés értelmében az előjegyzéssel működő járóbeteg-ellátás teljes egészében szünetel, a szakrendeléseken csak sürgősségi esetek ellátása zajlik. Tovább szigorodott a látogatási tilalom, elhalasztják a tervezett műtéteket. A tájékoztatás szerint a sürgős eseteket ellátó szakrendelések közé tartozik a szemészet, a neurológia, a sebészet, a gasztroenterológia, a nőgyógyászat (azonban itt csak akut vérző betegek ellátása és terhesség-megszakítások ügyintézése zajlik), a gyermek sürgősségi ambulancia, a pszichiátria, a tüdőgondozó és a foglalkozás-egészségügyi szolgálat.

A központi laboratórium csak akut vizsgálatokat végez, a kötelező időszakos vizsgálatokra fogadják a várandósokat. Leleteket nem adnak ki, azok interneten keresztül, az EESZT felületén érhetőek el, vagy külön egyeztetés útján férhetők hozzá. A központi röntgenben csak a sürgős röntgen- és ultrahangvizsgálatok folynak. A sürgős fül-orr-gégészeti esetek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházhoz tartoznak.

Szünetel ugyanakkor a kézsebészet, továbbá a bőrgyógyászati, ortopédiai és aneszteziológiai szakrendelés. Felfüggesztik a kórház területén zajló magánrendeléseket is. Nem folytatódnak az elektív kivizsgálások, szűrések, valamint a kúraszerű ellátások. A műtétek közül csak a sürgőseket végzik el, a tervezett beavatkozásokat a járványhelyzet utánra halasztják.

Fontos, hogy a gyógyszerek felírásához szükséges szakorvosi javaslatok nem járnak le a veszélyhelyzet alatt. Sőt, kilencven nappal annak megszűnésük után is érvényesek maradnak. Jelenleg a recepteket nemcsak maga a beteg válthatja ki. Megkérhet valakit, aki a TAJ szám birtokában, saját személyi igazolványának felmutatása mellett megteheti. A kórházi gyógyszertár továbbra is üzemel.

A látogatási tilalom továbbra is fennáll, a bent fekvő betegek számára csomagot továbbra is a portán lehet leadni, délelőtt 11.00 és 12.00, valamint délután 15.00 és 17.00 között. A Covid-részlegeken ápoltak állapotáról a diszpécserszolgálat 06-70/453-4525-ös telefonszámán lehet érdeklődni, munkanapokon tíz órától délig, valamint délután egytől négyig, hétvégén és munkaszüneti napokon tíztől délig.

Vissza