Segítség azonnal (képgalériával)2021. március 12. (péntek) 19:00 - Városnews/10154_0_300.jpgÚj defibrillátort adtak át tegnap délután a Marosi István Városi Sportcsarnok éttermében. Az életmentő eszközt az ÓVSE Ózdi Hétvölgy Focisuli labdarúgó szakosztálya adományozta az Ózdi Sport- és Élményközpontnak. A készülékhez a Magyar Labdarúgó Szövetség pályázatának köszönhetően jutottak hozzá. A Városi Stadion klubhelyiségében most már bárki hozzáférhet, akinek szüksége van rá.

Pál Tibor mentőtiszt tartott bemutatót az újraélesztés fontosságáról a városi sportcsarnok éttermében. Az előadásnak egy átadás volt az apropója, tárgya pedig egy félautomata defibrillátor készülék. A Magyar Labdarúgó Szövetség még év elején írt ki pályázatot, és ezt a lehetőséget ragadta meg az ÓVSE Hétvölgy Focisuli labdarúgó szakosztálya. Nyertek. Kisebb önrészt kellett biztosítaniuk, hogy megfeleljenek a feltételeknek. Farkas Zsolt elmondta, hogy megalakulásuk óta határozott céljuk a labdarúgás újjáépítése a városban.

„Örömmel jelenthetem ki, hogy kiváló kollégáimnak köszönhetően az alapok le vannak téve. A legkisebbektől a legnagyobbakig, mind létszámban, mind pedig minőségben rendben vannak. Viszont ennek az építkezésnek az egyik fő célja volt az, hogy megszerezzük ezt a készüléket” - mondta Farkas Zsolt, az Ózd Városi Sport Egyesület Ózdi Hétvölgy Focisuli labdarúgó szakosztályának elnökségi tagja.

A Városi Stadionban sokan sportolnak, ezért nagy szükség lehet a defibrillátorra. Az Ózdi Sport- és Élményközpont eszköztárából pedig ez a berendezés hiányzott.

„Rengetegen járnak a stadionba sportolni, nemcsak a focisták fogják ezt a készüléket használni, hanem több klub is működik a stadionban. Mindenkinek elérhetővé válik, hiszen a főépületben lesz kihelyezve a készülék. Bízunk benne, hogy nem kell alkalmazni. Persze ha szükségszerű és kell, akkor mindenkinek elérhetővé válik. Ezáltal az oktatás által még bele is láttunk, hogyan működik ez a készülék” - nyilatkozta Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport- és Élményközpont ügyvezetője.

Pál Tibor mentőtiszt nemcsak szóban ismertette az újraélesztés lehetőségeit és fontosságát, hanem be is mutatta azt a gyakorlatban. Elmondta, hogy csupán az esetek 17 százalékában sikeres egy ilyen beavatkozás, ettől függetlenül nekünk mindent meg kell tennünk, ha a helyzet úgy kívánja. A hallgatóság mindig figyelemmel kíséri a történéseket egy-egy ilyen bemutató során. A látottakat, hallottakat pedig baj esetén elő is tudják venni.

„Kétségtelen, hogy felfrissítő tanfolyamokra szükség lenne. Tehát évente, vagy maximum kétévente azért jó lenne elismételni ezeket a tanfolyamokat, jó lenne gyakorolni különböző fantomokon, bábukon az újraélesztést, de nekem az a tapasztalatom a kivonulások során is, hogy előjön ez a tudás, és egyre több olyan esethez megyünk, hogy nagyon szép, szabályos újraélesztés történik, amíg kiérkezünk” - emelte ki Pál Tibor, mentőtiszt.

Az átadott eszköz egyébként egy félautomata defibrillátor, amely használat közben részletes hangutasításokkal látja el a segítséget nyújtót. A Városi Stadion klubhelyiségében bárki hozzáférhet, akinek szüksége van rá, ugyanis azt már ki is helyezték egy szekrénybe, rögtön a bejárati ajtó mellé.


0154_0_t 0154_1_t 0154_2_t 0154_3_t
0154_4_t 0154_5_t 0154_6_t 0154_7_t
0154_8_t 0154_9_t 0154_10_t
Vissza