Gyorsuló járvány2021. március 12. (péntek) 19:00 - Híreknews/10153_0_300.jpgTovább súlyosbodik a járványhelyzet, már a kilencezret is átlépte az új fertőzöttek száma hazánkban. Közel ezer beteg lélegeztetésre szorul. Az operatív törzs a következő napokban is a védelmi intézkedések betartását kéri a lakosságtól. Felhívják a figyelmet arra, hogy a gyülekezés tilalma március 15-ére is érvényes.

Egyre súlyosabbá válik hazánkban a járványhelyzet, az elmúlt huszonnégy órában 9011 új fertőzöttet azonosítottak be. Kórházban 8718 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 949-en szorulnak lélegeztetésre, elhunytak 130-an. Az operatív törzs szakemberei a hosszú hétvégén, és azt követően is a védelmi intézkedések betartására kérik a lakosságot. Folyamatosan zajlik az oltás, eddig 1 millió 230 ezren kapták meg a vakcinát. Hamarosan egy újabb, hatodik készítmény is használatban lehet.

„Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti ügynöksége csütörtökön jóváhagyott egy újabb oltóanyagot, amely a Johnson&Johnson leányvállalata, a Jansen által fejlesztett vakcina, és a 18 éven felüliek számára lesz alkalmazható. Magyarország ebből az oltóanyagból 4,36 millió adagot kötött le, reményeink szerint az első szállítmányok hamarosan megérkeznek hazánkba. Ennek az oltóanyagnak az előnye, hogy egy oltás is elegendő lesz a megfelelő védettség kialakításához” - mondta dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője.

A védelmi rendelkezésekkel kapcsolatos rendőri intézkedéseket Kiss Róbert ismertette. Külön felhívta a figyelmet arra is, hogy a védelmi intézkedések, köztük a gyülekezés tilalma érvényben maradnak március 15-én is.

„Nemzeti ünnepünkre, március 15-re több magánszemély a főváros több pontjára a közösségi internetes oldalak felhasználásával gyülekezésre hívja fel a lakosságot. Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában a vírus elleni védekezésünkben különösen fontos a védelmi intézkedések betartása. A gyülekezés, illetve annak szervezése nemcsak egészségünket veszélyezteti, hanem tilos is” - hangsúlyozta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Hazánkban a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma közel félmillió, jelenleg is aktív mintegy 135 ezer eset. Meggyógyultak 347 ezren. Megyénkben eddig 28110 pozitív koronavírusteszt született. Az aktuális védelmi intézkedések március 22-ig vannak érvényben.

Kép forrása: internet.

Vissza