Enyhébb tünetek2021. március 11. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/10148_0_300.jpgFavipiravir. Ez a neve annak a készítménynek, amely megakadályozhatja a koronavírus tüneteinek súlyosabbra fordulását. A tapasztalat szerint ugyanis hatóanyaga gátolja a vírusok szaporodását. A gyógyszer már városunkban is elérhető. Keddtől a háziorvos is felírhatja a tablettát. Fontos információ, hogy akkor a leghatékonyabb, ha a betegség korai szakaszában alkalmazzák.

A koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedik a megbetegedések száma. Erre tekintettel Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a fertőzés kórházi kezelésében már igen hatékonynak bizonyult Favipiravir tabletta ambuláns alkalmazásáról döntött. A tapasztalatok szerint a készítmény megakadályozhatja a tünetek súlyosabbra fordulását. Keddtől már a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló páciensek kezelésére, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát.

„Ez a gyógyszer a vírus szaporodását akadályozza. Nagyon jó eredményeket értek el a kórházi kollégák ezzel a gyógyszerrel. Ezért úgy döntött a miniszter úr, hogy a háziorvosi ellátásban is, illetve az alapellátásban kérhetik a háziorvosok. A célja az, hogy csökkentsük a kórházi beteg felvételt. Olyan betegeknek kérhetjük, aki covid pozitív, illetve enyhe, vagy középsúlyos tünetei vannak, ingyenesen” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Tehát a gyógyszert a beteg megbízottja a TAJ-szám bemondása alapján bármely közforgalmú gyógyszertárban térítésmentesen kiválthatja. Azonban több mellékhatással is kell számolni, ezért nagyon fontos, hogy figyelmesen olvassuk el a készítmény alkalmazására vonatkozó tájékoztatót. Ebben többek között az is szerepel, hogy terhes nőknek, szoptatós anyukáknak nem ajánlott szedni, mivel magzatkárosító hatása van. Emellett pedig egy beleegyező nyilatkozatot is alá kell írnunk. Már városunkban is elérhető a gyógyszer.

„A nagykereskedő limitáltan szolgálja ki a gyógyszertárakat, de folyamatosan. Első körben tíz darabot kaphatott minden gyógyszertár, ez körülbelül két óra hossza alatt el is fogyott. Azóta folyamatosan érkezik be, úgy néz ki, hogy egyre növekvő mennyiségben. Egyelőre senkit nem kellett elküldeni azért, mert elfogyott a készítmény” - emelte ki dr. Szűcs Tamás, a Kamilla Gyógyszertár szakgyógyszerésze, gyógyszertárvezetője.

A terápia javasolt hossza öt nap. Az adagolás mindenkinél egységes. A dobozban negyven pirula található. Első nap kétszer nyolc tablettát, a további napokon pedig kétszer hármat kell bevenni. Ezt a szabályt maradéktalanul be kell tartani, hogy elérhessük a kívánt hatást.

Vissza