Szakmai szemmel2021. március 8. (hétfő) 19:00 - Egészségnews/10136_0_300.jpgÓzdi születésű szakember is részt vett az egyik amerikai oltóanyag fejlesztésében. Dr. Bári Eszter általános- és középiskolai tanulmányait városunkban végezte, majd a Semmelweis Egyetemen szerzett orvosi diplomát. Dolgozott Hollandiában, jelenleg Ausztráliában tevékenykedik, ahol az amerikai Novavax vakcina tesztfázisát irányította.

Hetek óta folyik már hazánkban is a koronavírus elleni védőoltások beadása, jelenleg öt különböző készítménnyel. Mára már több mint egymillió azoknak a száma, akik legalább az első adagot megkapták, több százezren már a második körön is túl vannak. Ezzel párhuzamosan viszont világszerte zajlik további vakcinák fejlesztése. Az egyik ilyen oltóanyag, az amerikai Novavax tesztfázisát Ausztráliában ózdi születésű szakember, dr. Bári Eszter irányította. Ahogy városunkban a legtöbben ismerik, Hudák Eszter szívesen tekint vissza helyi iskolaéveire, hiszen úgy érzi, itt kapta meg az alapokat.

„Hiszem azt, hogy Kalló Gyula matematika tanítása nélkül nem lehetnék itt, ahol most vagyok. Ezt követően általános iskolában Pelcz Zsuzsa tanárnő volt a biológiatanárom, ő megszerettette velem a biológiát, később ő segített az egyetemi felvételire való felkészülésben. Majd a József Attila Gimnáziumba jártam négy évig, ahol Scitovszky Szilvia szerettette meg velem a fizikát. Így a biológia és a fizika kézen fogva egyenes út volt az orvosi egyetemre” - mondta dr. Bári (Hudák) Eszter, klinikai vizsgálati szakértő.

A Semmelweis Egyetemen szerzett orvosi diplomát, majd élt és dolgozott Hollandiában, jelenleg Ausztráliában végzi szakmai feladatait. Tavaly márciusban teljesen lezárták az országot a koronavírus-járvány miatt, és az intézkedések szigorú betartásával elérték, hogy ma már igen alacsony az új fertőzöttek száma, nagyon ritkának számítanak az új pozitív esetek. Dr. Bári Eszter hozzátette: bár valóban gyorsnak tűnik a vakcinák kifejlesztése, ez azonban nem azt jelenti, hogy maga az ilyenkor szokásos folyamat rövidül le, hanem rövid idő alatt sokkal több alanyt vonnak be a munkába.

„A megoldást a vakcina fogja jelenteni. Lehet hallani, hogy a nyájimmunitásnak van egy küszöbértéke, amíg azt nem értük el, addig senki nincs védve. Egy vakcina, átoltottság esetében ez egy igen-nem helyzet. Ami azt jelenti, hogy nem lassan, egyre védettebb mindenki, hanem amíg nincs meg a küszöbérték, addig tulajdonképpen még semmit nem tettünk. Ezért kéne együttesen, együttműködve abba az irányba mozdulni, hogy az átoltottság minél hamarabb megtörténjen” - hangsúlyozta dr. Bári (Hudák) Eszter, klinikai vizsgálati szakértő.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy elfogadjuk a szakemberek tanácsait, és betartsuk a meghozott intézkedéseket, különösen a személyes higiénére vonatkozó ajánlásokat és előírásokat. A dr. Bári Eszterrel készült beszélgetést teljes egészében megtekinthetik az Ózdi Városi Televízió Apropó című magazinjának csütörtök esti adásában, az Ózdi Krónika után.

Kép forrása: internet.

Vissza