Technikai hiba (képgalériával)2021. március 5. (péntek) 19:00 - Híreknews/10134_0_300.jpgElmarad a hétvégi oltás, később fogják pótolni. Ezt az Operatív Törzs tájékoztatóján jelentették be. Ma reggel 74 ezer hatvan év alatti krónikus beteget értesítettek a vakcinálásról, azonban ezt később technikai hibára hivatkozva lemondták. Ettől függetlenül ma is zajlott az idősek oltása városunkban. Többnyire a kínai Sinopharm vakcináival.

A mai napon is folytatódott az idősek oltása az Újváros téri rendelőben. Csak ebbe a körzetbe több mint harminc embert vártak, ezzel párhuzamosan persze valamennyi háziorvosnál zajlott az immunizálás.

„A mai napra berendelés alapján jönnek előjegyzés után a betegek. Sinopharm oltóanyagot kaptunk mi háziorvosok, és ennek a beadására van lehetőségünk. Az oltás önkéntes alapon zajlik, aki regisztrált a vakcinainfo.gov.hu, azok közül a központ generál egy listát, és az ezen szereplő betegeket hívjuk fel, hogy jól vannak-e, szeretnék-e felvenni az oltást” - nyilatkozta dr. Vámos Henrietta, háziorvos.

Az oltás előtt egy dokumentumot kellett kitölteniük a pácienseknek, majd egy rövid vizsgálaton vettek részt. Miután megkapták a vakcinát, fél óra várakozási időt követően vehették át az igazoló iratokat is.

„Nagy a járvány, sok a beteg és a halott. Ezért, hogy magamat és a környezetem is védjem, rábeszéltem magam” - mondta Balázs Géza.

Most hétvégén az oltási program szerint 74 ezer, hatvan év alatti krónikus beteget oltottak volna be. Őket sms-ben értesítették arról, mikor és hol kaphatják meg a vakcinát. Azonban technikai hiba történt, így tévesen olyanoknak is érkezett üzenet, akiket korábban már beoltottak, a második adag pedig még nem esedékes. Többek között az Almási Balogh Pál Kórház is közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a tévedésre, kiemelve, hogy a szombatra és vasárnapra tervezett oltások szünetelnek, így a kórházi oltópontra sem várnak betegeket a következő két napban. A technikai hiba hátterét az operatív törzs tájékoztatóján az országos oltási munkacsoport vezetője ismertette.

„Az AstraZeneca esetében egy sms kiértesítéses technikát alkalmaztunk, amely a regisztráltak és az állami adatbázis közötti gyakorlatban jelentkező szinkronizációs probléma miatt most felfüggesztésre kerül. Ez azt jelenti, hogy egy későbbi időpontban, de rövidesen sor fog kerülni azoknak az oltására, akik ezt az sms értesítést megkapták” - hangsúlyozta György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője.  

A szakember szerint ettől függetlenül az oltási program ütemesen halad. Elmondta, hogy eddig több mint 800 ezer ember kapta meg az első vakcinát, közel 300 ezren pedig már a másodikat is, így eddig 1 millió 142 ezren részesültek a védőoltásban.


0134_0_t 0134_1_t 0134_2_t 0134_3_t
Vissza