Szigorú lépések2021. március 5. (péntek) 19:00 - Híreknews/10133_0_300.jpgKiterjesztik a bértámogatást minden érintett ágazatra és adókedvezményre is számíthatnak többek között a KATA-sok. Erről beszélt Orbán Viktor ma reggel a közrádióban. Az elmúlt 24 órában egyébként 6369 új fertőzöttet regisztráltak, és 143 ember halt bele a koronavírusba. 6867 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 677-en vannak lélegeztetőgépen.

Többek között a tegnap bejelentett korlátozásokkal foglalkozott a közrádió Ma reggel című műsora. Az adás vendége Orbán Viktor miniszerelnök volt. Az államfő kifejtette, hogy ez a harmadik hullám erősebb lesz mint a második volt, így az intézkedéseknek is szigorúbbnak kell lenniük.

„A bértámogatást, amit korábban csak a turizmushoz kapcsolódó ágazatokra alkalmaztunk, ezt a bértámogatást most minden ágazatra kiterjesztjük, akiket érinti ez a mostani korlátozás. Adókedvezményt is kapnak, a KATA-soknak nem kell fizetniük erre az időszakra. Az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzlethelyiségeket bérlőknek elengedjük erre az időszakra a bérleti díjukat” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A bértámogatás és az adókedvezmények nem csak két hétre, hanem egész március hónapra vonatkoznak. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján ismét számos részletszabály hangzott el.

„Az óvodákban hétfőtől rendkívüli szünet lesz. A rendkívüli szünet utáni első munkanap 2021. április 7-e. Az iskolákban március 8-tól vagyis jövő hét hétfőtől március 31-ig a nevelés-oktatást tantermen kívüli digitális munkarendben kell megszervezni. Ezt követi az egyébként is meglévő tavaszi szünet, így a tavaszi szünet utáni első tanítási napon, április 7-én szeretnénk újraindítani az oktatást” - emelte ki dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

A döntések városunk oktatási intézményeire is vonatkoznak. Az egyik új kormányrendelet értelmében az ózdi óvodákban a korábbi gyakorlattal ellentétben nem lesz délutáni ügyelet. A gyermekétkeztetés ugyanakkor folyamatos lesz, ám az igényt a szülőknek írásban kell jelezni az intézmény felé. A rendőrök országszerte 221 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. A kijárási tilalom megszegése miatt pedig 436 emberrel szemben kellett valamilyen szankciót foganatosítani. A járványügyi adatokról dr. Müller Cecília beszélt.

„6369 új fertőzöttet regisztráltak a rendszereinkben. A tegnapi naphoz képest ez most egy rendkívül magas szám. Napról napra exponenciálisan nő a regisztrált fertőzöttek száma. Egy rendkívüli kihívást jelent mindannyiunk számára, hogy a fertőzöttek számát valahogyan csökkentsük” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az elmúlt 24 órában 143-an vesztették életüket a vírus következtében. 6867 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen. Fontos, hogy a szigorúbb védelmi intézkedéseket is tartsuk be, hiszen csak így akadályozhatjuk meg a nagymértékű terjedést.

Kép forrása: internet.

Vissza