Hétfőtől szigor2021. március 4. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10127_0_300.jpgSzigorításokkal reagál a kormány a járványhelyzet romlására. A döntéseket a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. Hétfőtől bezárnak az óvodák és általános iskolák. Nem tarthatnak nyitva az üzletek, kivéve az élelmiszerboltokat, drogériákat, gyógyszertárakat és benzinkutakat. A maszkviselés minden közterületen kötelező lesz.

A jelenleginél szigorúbb szabályok lépnek életbe hétfőtől a járvány elleni védekezés érdekében. Az erről szóló kormánydöntéseket a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a mai kormányinfón. Gulyás Gergely elmondta, hogy meghallgatták a szakértők véleményét, és ezek birtokában határoztak a folytatásról. Eredményre csak a találkozások és személyes érintkezések számának radikális csökkentése vezethet. A jövő héttől az oktatásban is változás következik.

„Az óvodákat és az általános iskolákat április hetedikéig, tehát a tavaszi szünet végéig bezárjuk. A digitális oktatás részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatási Államtitkársága dolgozza ki, és teszi közzé. A középiskolákra, egyetemekre vonatkozó szabályok, ahol most sincs jelenléti oktatás, változatlanok maradnak” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

De nemcsak az iskolákat, hanem a mindennapi életet is érintik a mostani döntések. Minden közterületen kötelező lesz például a maszkviselés. A munkavégzés természetesen továbbra is lehetséges, de ahol arra mód van, előnyben kell részesíteni a home office-t. A szigorítás a kereskedelemben is érzékelhető lesz.

„Az üzleteket március 8-ától, vagyis hétfőtől március 22-ig, két hétre bezárjuk. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút. A részletszabályokat az operatív törzs fogja kidolgozni, a kormány pedig kihirdeti, és néhány napon belül nyilvánosságra hozza. Ezek március nyolcadikától huszonkettedikéig érvényben lévő szabályok. Ugyanebben az időintervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások, amelyeknek a részletszabályairól az operatív törzs holnap hoz döntést” - tette hozzá Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A parkok és arborétumok nyitva maradnak, és a szabadtéri sportolás lehetőségét is meghagyják, amennyiben a másfél méteres védőtávolság betartható. A nyitás március 22-étől, ütemezetten, fokozatosan zajlik. A mostani szigorításra a szakemberek szerint azért van szükség, mert nő a vírus terjedésének sebessége, a harmadik hullám erősebb, mint az eddigiek. Az elmúlt huszonnégy órában 6278 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a betegséget. Kórházban 6554 főt ápolnak, lélegeztetésre 639-en szorulnak, elhunyt 152 beteg. A szigorítások részleteit az operatív törzs dolgozza ki, és néhány napon belül nyilvánosságra hozzák.

Kép forrása: internet.

Vissza