Magunkért és másokért (képgalériával)2021. február 24. (szerda) 19:00 - Egészségnews/10106_0_300.jpgVéradást volt ma délután a Civil Házban. Az eseményt az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt ózdi képviselői szervezték. A donoroknak 12 órától 17 óráig nyílt lehetőségük ily módon segítséget nyújtani. Előzetesen ötvenen jelezték részvételüket. A programot egy helyi vállalkozás mellett a Digitális Jólét Program is támogatta.

3D-s nyomtató készítette azokat az apró ajándékokat, amelyeket a mai véradás résztvevői kapnak. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének képviselői kulcstartókkal szerették volna ugyanis meglepni a donorokat. Mindez egy országos hálózatnak köszönhető, de a véradást egyéb módon is támogatták.

„A mai véradáson zsíros kenyér lila hagymával a menü. Ezen kívül a szokásos módon teával, illetve kávéval várjuk a véradóinkat. Köszönjük ezúton is a Siki Pékségnek, akik kenyérrel támogatták a véradást, illetve a Digitális Jólét Pont Hálózatnak köszönjük a 3D nyomtatót” - nyilatkozta Dobos Eszter, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Előzetesen mintegy ötvenen jelezték, hogy részt vennének az eseményen, amely az elmúlt hónapokban már megszokott, szigorú járványügyi szabályok betartása mellett zajlott. Így az ide érkezők továbbra is csak szájmaszkban léphettek be az épületbe, illetve a véradás helyszínére. Németh Tamás már harminchatodik alkalommal nyújtotta karját azért, hogy másoknak segítsen. Ő 2009 óta donor.

„Bármikor eljövök, amikor csak tehetem, és amikor az időm engedi. Mindig mindenkit arra bíztatok, hogy jöjjön el, adjon vért, mert ez saját magának is jó. Az pedig még jobb, hogy amikor hazamegy tudja, hogy segített valakin” - hangsúlyozta Németh Tamás.

Persze eltérő, hogy ki miért lesz véradó. Vannak, akik egyéni elhatározás alapján, és vannak, akik más példáját követve döntenek a segítségnyújtás ezen formája mellett. Így volt ezzel Kovács Martina is, aki tavaly decemberben adott először vért. Ma barátnőjével érkezett, aki korábban még nem vett részt ilyen eseményen.

„Apukám már nyolcvanegyszeres véradó, és így elég pozitív példaként volt előttem. Úgy gondoltam, hogy ez nekem nem kerül semmibe, de hogyha segíthetek másokon, akkor ez csak pozitív lehet” - fogalmazott Kovács Martina.

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete a járványhelyzet ideje alatt is folyamatosan részt vesz a rászoruló családok megsegítésében. Megyei szervezetüktől rendszeresen kapnak tartós élelmiszereket és tisztítószereket. Ezeket a hozzájuk tartozó mintegy huszonkilenc településen élő rászorulók közt osztják szét. Ám időnként a lakosság részéről is érkezik segítség. Így legutóbb például bútorokat ajánlottak fel. A korlátozások miatt a helyi vöröskeresztesek bizonyos feladataikat azonban nem végezhetik.


0106_0_t 0106_1_t 0106_2_t 0106_3_t
0106_4_t 0106_5_t 0106_6_t 0106_7_t
0106_8_t
Vissza