Növekvő számok2021. február 22. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10098_0_300.jpgLetért a járványgörbe a fokozatosan csökkenő szakaszról. Egyre magasabb az új fertőzöttek, és a kórházi betegek száma. A kínai vakcinának az az előnye, hogy egy erőteljes immunválaszt vált ki, éppen ezért a magyar fejlesztésű oltóanyagot is ezzel a technológiával tervezik megvalósítani. A védelmi intézkedések betartása ugyanakkor továbbra is fontos.

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan hazánkban is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi ápoltak száma. Ez arra figyelmeztet, hogy a harmadik hullám jelei mutatkoznak hazánkban is. A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A mai tájékoztató elején Kiss Róbert ismertette az elmúlt hétvégén a védelmi intézkedésekkel összefüggésben végrehajtott rendőri intézkedések adatait.

„Az elmúlt hétvégén összesen a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 471 személlyel szemben intézkedtek rendőreink, így a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta ez idáig összesen 25997-re emelkedett a rendőri intézkedések száma a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A tömegközlekedési eszközökön 17, bevásárló központokban pedig 44 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. 1600 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalomra, és a csoportosulás tilalmára vonatkozó szabályok megszegése miatt. Budapesten az egyik társasházban 74 fő részvételével megtartott születésnapot ünnepeltek, itt  szabálysértési eljárást indítottak a házigazdával és a vendégekkel szemben is. Ezt kövezően dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos többek között a legújabb védőoltásról, a Sinopharm vakcináról is beszélt.

„Tudjuk róla, hogy ez egy teljes vírus elölt vakcina. Ezért is mondják a kutatók azt, hogy nagyon sok fehérjét, a vírus burkát, az örökítőanyagát és mindent tartalmaz tulajdonképpen elölt inaktivált állapotban. Tehát fertőzést és megbetegedést nem tud okozni, ugyanakkor ez a nagyon széles antigén paletta sokkal jobban megmozdítja az immunrendszert és abban bizakodnak, hogy egyébként tartósabb védelmet adhat, esetleg magasabb fokút, sőt, egyesek szerint még hosszabb idejűt is” - nyilatkozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Ennek a vakcinának az előnye, hogy egy erőteljes immunválaszt vált ki, éppen ezért a  magyar fejlesztésű vakcinát is ezzel a technológiával tervezik megvalósítani. Az elmúlt huszonnégy órában újabb 2623 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg. 4489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen. Megyénkben már több mint huszonháromezer esetet regisztráltak. Egyelőre nem tervezik a szabályok szigorítását, de ez a védelmi intézkedések betartásán múlik.

Kép forrása: internet.

Vissza