Változékony idő2021. február 19. (péntek) 19:00 - Egészségnews/10093_0_300.jpgVáltozékony időjárásra kell számítani a következő napokban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint elsőként egy kettős front, majd egy anticiklon fogja alakítani a légkört térségünkben. Ezekben az időszakokban sok ember szervezetére kihathatnak a változások, főként az idősebb korosztályban, valamint a szív- és érrendszeri betegek körében.

Az elmúlt hetekben térségünkbe is megérkezett az igazi tél. A rengeteg hó mellett a hideg is hatással volt életünkre. A napokban azonban hirtelen felmelegedett az idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a következő időszakban egy kettős front fogja alakítani az időjárást. Esőre és havas esőre kell majd számítani az előttünk álló hétvégén.

„Ezt követően pedig egy anticiklon fogja alakítani az időjárást, ez azt jelenti, hogy nyugodt, csapadékmentes időre kell készülnünk a következő héten. Azonban azt meg kell említeni, hogy hiába emelkedik a magasban a hőmérséklet, nagy területen képződhet köd, illetve rétegfelhőzet, ez azt jelenti, hogy lesznek olyan területek, hogy tartósan borongós lesz az idő szinte egész nap” - mondta Simon Gergő, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A szakember hozzátette, hogy a jövő hét folyamán 4 és 9 Celsius fok körüli maximumok várhatóak. Ezt követően pedig egy újabb hidegfront éri el térségünket, amit a szokásos februári hőmérséklet kísér. Ezek a változások sok ember szervezetére kihatnak, főként az idősebb korosztály, illetve a betegségekkel küzdők érezhetik meg.

„Elsősorban a szív- és érrendszeri betegeknek emelkedik a vérnyomása és pulzusszáma. Ezek általában egy-két nappal a melegfront előtt jelentkeznek, aztán fokozódik a migrénes fejfájás, a hangulatingadozás és idegrendszeri vegetatív tünetek jelentkeznek, ebből kialakulhat a koncentrációképesség csökkenése” - emelte ki dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A főorvos hozzátette, hogy ezekben az időszakokban a kismamákra is hatással lehet az időjárás. Javasolt ilyenkor mindenki számára a vitaminban és ásványi anyagban gazdag táplálkozás, illetve az elegendő folyadék fogyasztása. Emellett a testmozgás, adott esetben pedig a pihenés is segíthet.

Vissza