Zajlik az oltás (képgalériával)2021. február 17. (szerda) 19:00 - Egészségnews/10085_0_300.jpgVárosunkban is zajlik a hatvan év alatti, krónikus betegek oltása. Ma délelőtt a 10-es számú orvosi körzetben kapták meg a vakcinákat. A védőoltást a regisztráció sorrendjében, egy kapott lista alapján végezték a háziorvosok. Az oltáson a városi televízió főszerkesztője is részt vett, aki mindenkit biztat az ellenanyag beadatására.

Ahogyan nemrég az Operatív Törzs tájékoztatóján bejelentették, a napokban megkezdődött a hatvan év alatti krónikus betegek oltása is. Az ellenanyag beadását, ahogyan korábban az időseknél, most is főként a háziorvosok végzik. Az ilyenkor szükséges tájékoztatás után, aki kéri az oltást, annak elvégzik a kötelező vizsgálatokat, majd a szükséges dokumentumok kitöltését. A mai napon az AstraZeneca ellenanyagával végezték az oltást, de bármelyik vakcina beadására felkészültek.

„Elég flottul halad az oltási folyamat, van az oltandóknak egy olyan csoportja, aki a kórházban kialakított oltóközpontba kell, hogy felmenjen. Ez teljesen esetleges, tehát nem mi háziorvosok döntjük el, hogy most ki megy oda, és ki kapja meg a rendelőben. Az ő irataikat is mi töltjük ki, és szervezzük az esetlegesen felutazásukat annak, aki nem tud. Ebben az önkormányzat segítségünkre van, és gépkocsit biztosít, hogy azokat a pácienseket, akinek nincs lehetősége, akkor azt felviszik” - mondta dr. Lengyel Elemér, háziorvos.

Aki megkapta az oltást, az egy erről szóló dokumentumot is kapott, illetve tájékoztatták a második vakcina beadásának menetéről, lehetséges időpontjáról. Biztonsági okokból egy tizenöt perces várakozási idő után lehetett távozni. Az ellenanyagot ma a városi televízió főszerkesztője, Bukovinszky Zsolt is megkapta, aki mindenkit biztat a védettséget jelentő oltásra.

„Én 22 éve diabéteszes vagyok, és ugye folyamatosan azt hallottuk, hogy aki krónikus betegséggel küzd, arra sokkal veszélyesebb a vírus, mármint a betegség lefolyása. Így mindenképp fontosnak tartottam, függetlenül attól, hogy tudom kezelni ezt a betegséget, hogy megkapjam az oltást. Tulajdonképpen ezt tudom tanácsolni mindenkinek, hogyha lehetősége van rá, akkor vegye fel az oltást, hiszen egy éve már, hogy küzdünk ezzel a dologgal, és talán ez a megoldás” - hangsúlyozta Bukovinszky Zsolt, az Ózdi Városi Televízió főszerkesztője, ügyvezetője.

Fontos tudnivaló, hogy a háziorvosok egy meghatározott lista alapján olthatják be a betegeket, amint ez lehetséges tájékoztatják a jogosultakat, akiktől a szakemberek türelmet kérnek. A vakcina mellett, egyébként a legjobb módszer a védekezésre a maszk viselése, a gyakori kézmosás és a szociális távolságtartás.


0085_0_t 0085_1_t 0085_2_t 0085_3_t
0085_4_t 0085_5_t 0085_6_t 0085_7_t
Vissza