Érkeznek a vakcinák2021. február 16. (kedd) 19:00 - Híreknews/10083_0_300.jpgÚjabb vakcinaszállítmányok érkeznek hazánkba. Többek közt ez derült ki az Operatív Törzs mai tájékoztatójából. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője bejelentette, hogy úton van több mint százezer Pfizer-vakcina, illetve megérkezett 550 ezer adag oltóanyag Kínából, amit vizsgálnak. Az Országgyűlés ma kezdte tárgyalni a veszélyhelyzet meghosszabbításának ügyét.

Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos tájékoztatóját. A beszámolót Kiss Róbert, az Ügyeleti Központ vezetőhelyettese kezdte meg, aki felvázolta a karantén-, illetve a beutazással kapcsolatos szabályokat. Szó esett arról, hogy az Országgyűlés ma kezdte el tárgyalni a veszélyhelyzet meghosszabbításának ügyét, valamint az elmúlt 24 óra rendőri intézkedései is szóba kerültek.

„A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 126 személlyel szemben intézkedtek rendőreink, így 25059-re emelkedett azok száma, akikkel szemben intézkedtünk a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. 115 személlyel szemben intézkedtek rendőreink, mert a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű településeken az önkormányzati rendeleteknek nem tettek eleget a közterületen, illetve a meghatározott nyilvános helyen. 22 személlyel szemben alkalmaztunk figyelmeztetést, 50 személy részére szabtunk ki helyszíni bírságot, míg 43 személlyel szemben tettünk szabálysértési feljelentést” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A tájékoztatót dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője folytatta. Ismertette a napi adatokat, ami szerint 823 újabb embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, elhunyt 85, többségében idős, krónikus beteg, kórházban pedig 3979 beteget ápolnak. Kiderült, hogy ma és holnap újabb vakcinaszállítmányok érkeznek Magyarországra.

„Ezen a héten a Pfizer szállítmánya két ütemben érkezik. Egy része már ma megérkezett a kórházi oltópontokra, a többi pedig holnap érkezik, összesen 102960 adag mennyiségben. Megérkezett az első kínai szállítmány is, ami mindösszesen 550 ezer adag, ami 275 ezer ember oltására lesz elegendő. Ezzel az oltóanyaggal akkor kezdődhet el a védőoltás, amint a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és a felhasználásra engedélyt ad” - mondta dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Az osztályvezető újságírói kérdésre elmondta, hogy mostanra már három hete oltanak a háziorvosok. Beszélt arról is, hogy a védőoltások beadásakor esetlegesen jelentkező allergiás reakciókról, és minden olyan körülményről tájékoztatni kell az orvost, ami befolyásolhatja az oltást.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza