Érkezik a kínai2021. február 15. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10079_0_300.jpgHamarosan megérkezik a Sinopharm által előállított kínai oltóanyag első szállítmánya hazánkba. Így rövid időn belül ezt is be lehet majd vonni az ütemterv szerint zajló oltási programba. Jelenleg a negyedik szakaszban jár a vakcinák beadása, a szakemberek szerint a beérkező mennyiség szab gátat annak, hogy hány embert tudnak adott idő alatt beoltani.

Az oltási rend negyedik szakasza folyik Magyarországon, és jelenleg négyféle vakcinát alkalmaznak: a Pfizert, a Modernát, az AstraZenecát és a Szputnyik-V-t. Erről beszélt a területi közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs mai tájékoztatóján. György István szerint a szűk keresztmetszetet a beérkező mennyiség jelenti, és egyetlen adagnyi készítmény sem marad felhasználatlanul. Hamarosan az első adag kínai Sinopharm oltóanyagot is megkapja Magyarország.

„Jó hír, hogy hétről hétre egyre több háziorvost és oltópontot tudunk bevonni az oltásokba. Ugyanakkor hetente még mindig csak egy-két ampullányi, 10-12 fő oltására elegendő oltóanyagot tudunk adni a háziorvosoknak. De bízunk benne, hogy idővel egyre több vakcina jut majd minden háziorvosnak. Mindenki, aki regisztrált interneten vagy postai úton, sorra fog kerülni, és ez természetesen nemcsak az idősekre vonatkozik, minden regisztrált oltására sor fog kerülni” - mondta György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Az elmúlt huszonnégy órában újabb 1337 főnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és elhunyt 46 többségében idős, krónikus beteg. A legfrissebb adatok szerint kórházban 3883 főt ápolnak, míg lélegeztetésre 314-en szorulnak a betegséggel összefüggésben. A tisztifőorvos nemzetközi adatokkal hívta fel a figyelmet a korlátozó intézkedések fenntartásának és követésének fontosságára.

„Rendkívül fontos az a szakasz, amelyben jelenleg a járványból való kivezető utat keressük, és találjuk meg. Ez pedig a védőoltások alkalmazása. Magyarországon immár ötfajta védőoltást engedélyezett a gyógyszerészeti hatóság. Így a Pfizer és Moderna mellett a Szputnyik, az AstraZeneca és remélhetőleg megérkezik a héten, úgy várjuk, hogy holnap az 550 ezer Sinopharm vakcina, amely 275 ezer főre lesz elegendő” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A különböző vakcinák alkalmazási előírásai azt mutatják, hogy ezek más-más korosztályok számára lehetnek hatásosak, és azt sem mindegy, hogy a páciensek milyen alapbetegségekkel rendelkeznek. Ennek figyelembevételével határozzák meg, hogy az oltási terv szerinti csoportok melyik készítményt kaphatják meg.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza