Orosz készítmény2021. február 12. (péntek) 19:00 - Híreknews/10075_0_300.jpgMától már oltanak az orosz vakcinával is. A Szputnyik-V-t azonban elővigyázatosságból bizonyos krónikus betegségek esetén egyelőre nem alkalmazzák. A várandósoknak jelenleg egyik készítményt sem javasolják. A járványgörbén lassú emelkedés figyelhető meg, ami a tisztifőorvos szerint aggodalomra ad okot.

Továbbra is sok rendőri intézkedésre van szükség napról napra a járványügyi korlátozások megszegése miatt. Még most is előfordul, hogy szabálysértő vendéglátóipari egységeket büntetnek meg és zárnak be. Erről és a további rendelkezésekkel kapcsolatos teendőkről az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese számolt be.

„Az elmúlt 24 órában összesen 316 személlyel szemben intézkedtek rendőreink a kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartási szabályok, valamint a csoportosulások tilalmára vonatkozó szabályok megszegése miatt. Így a jogszabályok hatályba lépése óta ez idáig összesen 36833-ra emelkedett a kijárási tilalmat megszegő személyek száma, akikkel szemben rendőri intézkedést folytattunk” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A járványgörbén jelenleg lassú emelkedés figyelhető meg, ami a tisztifőorvos szerint aggodalomra ad okot. Az elmúlt huszonnégy órában 1860 új fertőzöttet azonosítottak be. 99 többségében idős, krónikus beteg elhunyt. Kórházban 3828 főt ápolnak, míg lélegeztetésre 299-en szorulnak. Folyamatosan zajlik az oltások beadása. Tegnap 16 ezren kapták meg háziorvosuktól az első adagot. Mától már az orosz készítményt is használják, de nem mindenkinek felel meg a Szputnyik-V.

„Bizonyos krónikus megbetegedésekben kellő óvatossággal kell adni ezt a vakcinát. Ezért a magyar hatóság úgy döntött, hogy a biztonságot előtérbe helyezve egyelőre ezekben a bizonyos krónikus betegségcsoportokban nem alkalmazza a vakcinát. Ugyanakkor életkor szerinti határ nincsen, tehát az idős személyek, akik nem szenvednek ezekben a krónikus betegségekben, ugyanúgy megkaphatják a Szputnyik-V vakcinát, mint a többi vakcinát” - nyilatkozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.
 
Ezen a héten kezdődött meg a hatvan év alatti krónikus betegek immunizálása. Több mint kétezer háziorvosi praxisba érkezett meg egy-egy ampulla AstraZeneca oltóanyag. Ezekből tíz-tíz főt tudnak beoltani. A védettség kialakulásához a második adag beadása után jellemzően egy hétnek kell még eltelnie. A tisztifőorvos a várandósoknak egyik vakcinát sem javasolja, a gyerekvállalást szerinte célszerű a második oltás utáni időszakra tervezni.

A kép illusztráció, fép forrása: internet.

Vissza