Pozitív hozadék2021. február 12. (péntek) 19:00 - Egészségnews/10074_0_300.jpgEnyhébbnek bizonyult az idei influenzajárvány. Szakértők szerint a koronavírus elleni védekezés nagy hatással volt az ilyen fajta megbetegedés terjedésének csökkentésére is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint január 25-e és 31-e között az országban 4800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Európában pedig tavaly a pozitív tesztek aránya 50 százalék felett volt, idén pedig csupán 0,03 százalék.

A koronavírus-járvány már közel egy éve van jelen mindennapi életünkben. A vírus elleni védekezés pedig számos korlátozással jár. Szakértők szerint azonban ennek is köszönhető, hogy az idei influenzaszezon jóval enyhébbnek bizonyult, nemcsak hazánkban, hanem egész Európában. Emellett a kormány a betegség elleni vakcinát is ingyenessé tette, illetve kampányoltak amellett, hogy minél többen oltassák be magukat.

„Hála Istennek ebben az évben nem beszélhetünk influenza-járványról, mivel szigorú rendszabályok léptek életbe, gondolok itt a kézmosásra és a távolságtartásra is, illetve a maszk használatára, és emiatt nem beszélhetünk influenzajárványról” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos szerint ebben az évben hozzá is többen érkeztek influenzaoltást kérve, nehogy adott esetben két vírusfertőzést kapjanak el. A legutóbbi adatok szerint míg a korábbi szezonokban megrendelt 1,3 millió influenzaoltásoknak körülbelül a fele fogyott el, idén hetek alatt az összeset beadták. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint január 25-e és 31-e között az országban 4800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Európában tavaly a pozitív tesztek aránya 50 százalék felett volt, idén pedig csupán 0,03 százalék.

A szakemberek szerint egyébként továbbra is fontos a folyamatos védekezés, nemcsak az influenza-, hanem a koronavírus-járvány miatt is. Az egyéb korlátozások mellett indokolt a maszkviselés, a gyakori kézmosás és a távolságtartás is.

Egyes szakértők becslései szerint egyébként az influenzaszezon elmaradásának több hátránya is lehet, ugyanis ez komolyabb járványt vetíthet előre a következő évre. A járvány során ugyanis a népesség egy részében valamilyen szintű immunitás alakul ki. Emellett az oltásokat is az éppen aktuális variánsokhoz igazítják, így a virológusok számára is nehezebb lesz az ellenanyagok gyártása.

Vissza