Vakcinás védekezés (képgalériával)2021. február 11. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10072_0_300.jpgMegkezdődött a 74 év felettiek oltása. A bánrévei háziorvosi rendelő két ampullát kapott a Pfizer vakcinából. Az oltás előtt többek között testhőmérsékletet és vérnyomást is mértek az időseknél. A második adagot 21 nappal később kaphatják meg a most beoltott emberek, a védettség további egy hét múlva alakulhat ki.

A 74 év feletti, regisztrált, krónikus betegek kapták meg az oltást ma délután Bánrévén. Ezúttal két ampullát kaptak a Pfizer vakcinából, amely hat-hat ember beoltására elegendő. Öt napig tárolható 2-8 Celsius fok közötti hőmérsékleten, bontatlanul a hűtőben. Felbontás után hígítani kell, ezt követően öt órán belül fel kell használni.

„Nagyon örülök neki, hogy többen regisztráltak, és igénybe veszik. Másképpen nem fogunk kijönni ebből a helyzetből, ebből a zártságból, ha nem lesz a lakosságnak a 70%-a beoltva” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Az oltás beadása előtt megvizsgálják a pácienseket. Vérnyomást és testhőmérsékletet mérnek, gyógyszerérzékenységükről kérdezik őket. A beoltás után igazolást kapnak, és harminc percig a rendelőben kell várakozniuk, felügyelet mellett, hogy nem jelentkezik-e náluk rosszullét. Sokan már nagyon várták, hogy kihasználhassák a lehetőséget.

„Hát nem szeretnék beteg lenni. Így is beteg vagyok, de remélem, hogy ettől nem leszek betegebb. Csak azért” - nyilatkozta Papp Andrásné.

„Én is azért adattam be, hogy nem szeretnék beteg lenni. Gondolom, hogy azért valamit csak fog segíteni rajtunk, csak jobb lesz, mindenféleképpen, reménykedünk benne. Idősek vagyunk, sok bajunk van, csak jobb, hogyha beadatja az ember” - fogalmazott Kovács Lajosné.

A második oltást 21 nappal később kaphatják meg az idősek, a védettség az ezt követő héten alakul ki a szervezetben. Aki még nem regisztrált, de szeretné beoltatni magát, a koronavirus.gov.hu internetes oldalon jelezheti szándékát.


0072_0_t 0072_1_t
Vissza