Új mutánsok2021. február 11. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10071_0_300.jpgMagyarországon is jelen lehet a koronavírus brit mutációja. Ez állhat a növekvő esetszámok mögött. Hangzott el az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Döntés született a védettséget igazoló okmány bevezetéséről is. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kiemelte, hogy az enyhítés a nemzeti konzultáció eredményétől, és a következő hetek járványügyi folyamataitól függ majd.

További növekedés várható a koronavírussal fertőzött betegek számában. Jelentette ki  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Februárban mintegy 200 ezer orosz vakcinát várnak, a kínai Sinopharm nevű oltóanyagból pedig 500 ezer adag érkezik jövő héten. Ezeket azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ még vizsgálni fogja. A háziorvosok az Astra Zeneca vakcinával is oltják a hatvan év alatti krónikus betegeket. Ám egyebekről is szó volt az eseményen.

„A Kormány a tegnapi ülésén döntött arról, hogy védettséget igazoló okmányt fog a magyar állam bevezetni. Védettséget igazoló okmányt az kaphat, akit beoltottak. Ez azt jelenti, hogy az, aki megkapta a második oltást. Ebben az esetben ez az igazolás érvényességi időt nem fog tartalmazni, hanem az oltás beadásának időpontját rögzíti, hiszen az egyes vakcinák által nyújtott védettséggel kapcsolatosan még nincs pontos információnk” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Védettséget igazoló okmányt kaphatnak a koronavírusból felgyógyultak is. Az ő esetükben az érvényesség kezdete a kórházból való elbocsátás napja lesz. Akinek volt pozitív PCR teszt-je, úgy náluk az ezt követő első negatív teszt időpontja vehető figyelembe. A Kormány azonban egyelőre nem döntött arról, hogy az igazoláshoz milyen jogosultságok kapcsolódnak majd. Gulyás Gergely kiemelte azt is, hogy a márciusi két lépcsős enyhítés, a járvánnyal kapcsolatban indított nemzeti konzultáció eredményétől, és a következő hetek járványügyi folyamataitól függ majd. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos a vírusmutációkkal kapcsolatban folytatott vizsgálatokról, és eredményekről beszélt.

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan vizsgálja a mutáns törzseket. Ez úgy lehetséges, hogy elemezzük a vírus örökítőanyagát, és ha felfedezzük azt a génszakaszt, ami változott, akkor ennek segítségével tudjuk beazonosítani ezeket a törzseket. Afrikai és brazil mutánst mind a mai napig nem tudtunk kimutatni Magyarországon” - nyilatkozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Elhangzott, hogy a brit mutánsok azonban jelen vannak hazánkban. Ez pedig nem csak azoknál mutatható ki, akik korábban utaztak, hanem ennek közösségi terjedése is adott Magyarországon. A sajtótájékoztatón ezen kívül az elmúlt huszonnégy óra rendőri intézkedéseinek adatait is ismertették.

„A tegnapi napon 84 személlyel szemben intézkedtünk, mert a tízezer főnél nagyobb lakónépességű település területén az önkormányzati rendeletekben elrendelt maszkviselési kötelezettségnek nem tettek eleget a közterületen, illetve a rendeletekben meghatározott nyilvános helyen” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Az aktuális járványügyi adatok alapján 1862 főnél mutatták ki az új koronavírust,  míg elhunyt 97 személy. Kórházban jelenleg 3799 főt ápolnak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig már 21399 esetet regisztráltak.

Kép forrása: internet.

Vissza