A tiltás ellenére2021. január 26. (kedd) 19:00 - Híreknews/10027_0_300.jpgOrszágos nyitás! címmel indítottak felhívást a napokban az egyik legnagyobb közösségi oldalon. A szervezők arra buzdítják a vállalkozókat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, továbbá vegyenek részt a február 1-jére tervezett, Budapesten tartandó tiltakozó demonstráción. Utánajártunk, hogy az ózdiaknak, illetve vendéglátó egységek helyi képviselőinek mi a véleménye a témáról.

Tábla hirdeti az egyik ózdi étterem ajtaján, hogy étel házhoz szállítását vállalják. Más lehetőség nem is igen van arra, hogy a vendégek megízleljék az itt készített fogásokat, hiszen az éttermek hónapok óta zárva tartanak. A járvány nehéz helyzetbe hozta a szektor képviselőit, így sokan gondolják úgy, hogy a tiltó rendelkezések ellenére is kinyitnának. Ezért a napokban a legnagyobb közösségi oldalon Országos nyitás!!! címmel egy felhívást tettek közzé, és arra kérik a vállalkozókat, csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Megkérdeztük az ózdiakat, hogyan vélekednek a témáról.

„Én egyetértek vele, hogy őszinte legyek, mert sok kisvállalkozó csődbe megy. Tehát én egyetértek vele” - mondta Turcsányi Tamara.

„Nagyon helyes, mert már amit itt művelnek. Teljesen tönkreteszik a kisvállalkozókat, munkavállalókat, mindenkit” - nyilatkozta Somogyi Sándor.

Somogyi Sándor emellett hozzátette, hogy más országokban, mint például Ausztriában, Olaszországban és Lengyelországban is hasonló folyamat indult el, mint ami hazánkban.

„Én helyesnek tartom, mert azért azt nem kellene hagyni, hogy ennyi ember tönkremenjen, és elveszítse a munkahelyét, és a vállalkozások is csődbe jussanak. Azt olvastam, hogy most már nagyon sokan végleg bezárnak. Tehát szerintem ez nem helyes dolog. Én is azt mondom, hogy jó lenne, ha hagynák őket” - hangsúlyozta Berencsi Lajosné.

Az általunk megkérdezettek nagy része tehát a nyitás mellett foglal állást. Ám a képet nagyban árnyalja, hogy olyan vélemények is vannak, miszerint nem vezet eredményre egy tiltó rendelkezésekkel szembemenő nyitási akció életre hívása. Így vélekedik Tokaji Zsolt is, aki elmondta, hogy alapvetően helyesnek tartja a lépést, ám azt semmiképp sem abban a formában, ahogyan az jelenleg szerveződik. Hiszen az súlyos szankciókat vonhat maga után. Így ő másban látja a megoldást.

„Amit én akarnék, hogy akkor hozzanak kőkemény szabályokat. Például a környező országokból véve a rengeteg példát. Legyünk nyitva csak este nyolcig. Húzzuk szét az asztalokat, vegyük vissza a befogadóképességet körülbelül a felére. Ne áruljunk szeszes italt, csak ételt, kávét, üdítőt. Semmi akadálya. Húzzunk kesztyűt, húzzunk szájmaszkot, folyamatosan fertőtlenítsünk” - fogalmazott Tokaji Zsolt, a Caffe Bar Jam tulajdonosa.

Nehéz megmondani, hogy mi jelenthetne megoldást a problémára. A vendéglátó egységek persze próbáltak alkalmazkodni a körülményekhez. Így sok olyan étterem is vállalta étel kiszállítását, amelynél korábban nem volt ilyen lehetőség. Ám ez csak félig jelenthet megoldást, hiszen a vendégek mindenképp hiányoznak.

„Valóban ki kellene már végre nyitni. Aki ebben a szakmában van, szenved, mint disznó a jégen. Szokták mondani. Ám egyelőre, én azt gondolom, hogy az egészség a legfontosabb. Mi is azon vagyunk, hogy kinyissunk. Akár ma is készen állunk erre a dologra, de azt gondolom, hogy demonstrálni most korai, és nem sok értelmét látom. Ki kell várni” - mondta Lőw Gábor, a Hotel Ózd ügyvezető igazgatója.

Lőw Gábor félmegoldásnak gondolja, ha az egységek csak szigorú szabályok betartása mellett nyithatnának újra. Ezért azt tartaná ideálisnak, hogy amennyiben a vendégek újra látogathatnák az éttermeket, úgy azt korlátozások nélkül tehessék meg. Az országos felhívás alapján egy fővárosi demonstrációt szerveznek február 1-jére.

Vissza