Veszélyes helyzetek2021. január 26. (kedd) 19:00 - Városnews/10025_0_300.jpgSzámos fát döntött ki és rongált meg a tegnapi hóesés. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot több mint tíz esethez riasztották a csapadék miatt. A káresetek során az elakadt járművek mellett többnyire lehasadt faágak miatt kellett beavatkozniuk. A következő napokban havazásra nem kell számítani, azonban az éjszakai fagyok megerősödnek.

A tegnapi hóesés számos fennakadást okozott a közlekedésben, nemcsak városunkban, hanem a térség úthálózatán is. Több jármű, köztük buszok és mentőautó is elakadt a hóban. Emellett azonban az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársait is több káresethez riasztották.

„A tegnapi nap viszonylag mozgalmasra sikerült az ózdi tűzoltóság életében. Tizenegy műszaki mentéshez vonultak a kollégák, ebből pedig kilenc eset volt, ami lehasadt faág, vagy kidőlt fával kapcsolatos volt. Ezek túlnyomó többségében Ózd külterületét érintették, ahol légvezetékekre szakadtak az ágak, vagy dőltek rá” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltó-parancsnoka.

Fa dőlt ki például az Árpád vezér úton, a Lomb utcában, valamint a Huba Vezér úton is. A legveszélyesebb káreset azonban a Ladánybánya telepen történt. Az ott lehasadó faág az áramszolgáltató egyik fontos szerepet betöltő villanyvezetékére esett. El nem szakadt, de a 120 kilovoltos kábel könnyen okozhatott volna életveszélyt. A tegnapi kisebb áramkimaradások is erre vezethetők vissza. Tegnap megkerestük a témában többek közt az Országos Meteorológiai Szolgálatot is. A szakember akkor elmondta, hogy a legfőbb problémát a csapadék jellege okozhatta.

„Ami a gondot okozta a csapadékban, illetve a havazás fajtájában, az, hogy nagyon nedves volt, tehát mindenre rátapadt. Ezért arról is kaptunk jelentést, hogy ez a pár centi nedves hó is leszaggatott ágakat, illetve vezetékeket. A nehezén már túl vannak, a csapadék már megszűnőben van. A következő egy-két napban jelentősebb csapadék nem várható, újabb havazás nem valószínű a térségben. Legfeljebb futó hózáporok fordulhatnak elő” - nyilatkozta Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy a következő napokban erősödnek majd az éjszakai fagyok. A hét végéig mínusz nyolc-tíz fokokat mérhetünk. Emiatt érdemes a nagyobb odafigyelés az utakon.

Vissza