Óvatos védekezés2021. január 26. (kedd) 19:00 - Híreknews/10024_0_300.jpgMég nincs itt az enyhítések ideje az országos tisztifőorvos szerint. Bár a frissen beazonosított fertőzöttek és az aktív esetek száma is csökkenő tendenciát mutat, a fenyegetettség még nem múlt el. A szakember azt mondja, lassan halad a védőoltások beadása, pedig a hatékony védekezés kulcsa a megfelelő átoltottság elérése.

Több mint 150 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. Emellett a kijárási tilalom betartását, és a további, érvényben lévő intézkedésekkel kapcsolatos fegyelmet is folyamatosan ellenőrzik az egyenruhások. Ezekről ma is az ügyeleti központ vezetője számolt be.

„A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szálláshelyekre, illetve szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések ügyében ezidáig 783 intézkedést hajtottunk végre. Ebből az üzemeltető, illetve a tulajdonos felelőssége 204 esetben volt megállapítható, míg 579 rendőri intézkedést az üzletek korlátozott nyitvatartása, illetve a bent tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályok megszegése miatt hajtottunk végre” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központ vezetőhelyettese.

Az elmúlt huszonnégy órában 459 fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és elhunyt 89, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban jelenleg 3815 főt ápolnak, 263-an szorulnak lélegeztetésre. Megyénkben a járvány kezdete óta mintegy 20 ezer pozitív esetet regisztráltak. Az országos tisztifőorvos szerint a járványügyi adatok kedvezően alakulnak ugyan, de a fenyegetettség még nem múlt el.

„Tudom, hogy rengetegen vágyunk régi, megszokott életünkbe visszakerülni. Nagyon nehezek ezek az idők most már, hiszen hosszú ideje küzdünk a járvánnyal, pandémiával. Mégis azt kell, hogy mondjam, hogy a tömeges oltás fog minket tulajdonképpen egy olyan kedvező, biztonságos járványügyi helyzetbe hozni, hogy akár mindenféle bolt, szolgáltatás nyitását szélesebb körben el tudjuk kezdeni” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A szakember hozzátette, hogy folyamatosan érkeznek az országba vakcinaszállítmányok, de csak viszonylag kis mennyiségben. Ezért az oltási folyamat is lassan halad, miközben a hatékony védekezés kulcsa a megfelelő átoltottság elérése. Éppen ezért ebben az időszakban kiemelten fontos a megelőzés.

Kép forrása: internet.

Vissza