Folyamatos hóesés (képgalériával)2021. január 25. (hétfő) 19:00 - Városnews/10022_0_300.jpgTérségünkben is okozott fennakadásokat a havazás. Ma reggelre több centiméteres hótakaró borította Ózdot, és szinte egész nap folyamatosan esett. A környező utakon több menetrend szerint közlekedő autóbusz is elakadt, máshol pedig a leszakadó gallyak okoztak gondot. A következő napokban további csapadékra nem, lehűlésre viszont lehet számítani.

Fehérbe borult ma reggelre a város. A meteorológiai szolgálat adatai szerint országszerte változó mennyiségű, nagyjából öt-tíz centiméternyi hó hullott, és szinte egész nap esett. A közösségi oldalakra sokan töltöttek fel olyan képeket, videókat, amelyek a havazás miatti fennakadásokat mutatják be. A menetrend szerinti autóbuszjáratok egyebek mellett Farkaslyuk, Szilvásvárad és Sáta környékén is elakadtak, máshol pedig a mentőt kellett kiszabadítaniuk a hóból a tűzoltóknak. A síkosságmentesítéssel kapcsolatban megkerestük a Magyar Közút kommunikációs osztályát. Tőlük megtudtuk, hogy térségünkben három munkagéppel látják el a feladatokat.

„A várható havazás miatt a teljes terület alászórását tegnap éjjel 0:12-kor kezdtük meg, az előrejelzésekhez képest azonban először eső esett, ami a kiszórt só nagy részét lemosta a burkolatról. A 25-ös főúton kétszer ment végig éjszaka a munkagép, az első körön alászórást végzett, a második körön a szóráson túl ekézési munkálatokat is végzett. A farkaslyuki szakaszon ma reggelig kétszer volt kint munkagép, 1:20-kor, valamint 4:20-kor. Az utak síkosságmentesítését az utak úthálózati szerepe szerinti sorrendben végezzük, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, utána a mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkozunk be” – áll a Magyar Közút válaszában.

A síkosságmentesítést mindaddig folyamatosan végzik, amíg a havazás el nem áll. Ennek ellenére a járművezetőknek is az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a száraz időben megszokottnál óvatosabban kell közlekedniük. A hóeltakarítás városunkon belül nemcsak a Magyar Közút feladata.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai folyamatosan végzik a hóeltakarítást, illetve síkosságmentesítést, kézi erővel. A családi házas övezetekben, illetve a társas házak esetében azonban ez a tulajdonos vagy a fenntartó feladata.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyébként már vasárnap kiadta az elsőfokú riasztást a mai havazás miatt. Az előrejelzések szerint további csapadékra a következő napokban nem kell számítani.

„Ami a gondot okozta a csapadékban, illetve a havazás fajtájában, az, hogy nagyon nedves volt, tehát mindenre rátapadt. Ezért arról is kaptunk jelentést, hogy ez a pár centi nedves hó is leszaggatott ágakat, illetve vezetékeket. A nehezén már túl vannak, a csapadék már megszűnőben van. A következő egy-két napban jelentősebb csapadék nem várható, újabb havazás nem valószínű a térségben. Legfeljebb futó hózáporok fordulhatnak elő” - mondta Üveges Zoltán, meteorológus.

A szakember szerint ugyanakkor erősödnek majd az éjszakai fagyok. A következő két-három napban mínusz nyolc-tíz Celsius fok is lehet. Újabb csapadék csütörtökön érkezhet kisebb havazás, vagy gyenge ónos eső formájában.


0022_0_t 0022_1_t 0022_2_t 0022_3_t
0022_4_t 0022_5_t 0022_6_t 0022_7_t
0022_8_t 0022_9_t 0022_10_t 0022_11_t
0022_12_t 0022_13_t 0022_14_t 0022_15_t
Vissza