Vizsgáról döntenek2021. január 22. (péntek) 19:00 - Híreknews/10018_0_300.jpgA jövő héten dönthetnek az érettségi vizsgák lebonyolításáról. A február közepén lejáró rendkívüli jogrendet pedig várhatóan saját hatáskörében hosszabbítja majd meg két héttel a kormány, majd az országgyűlés elé viszik a további lépéseket. Minderről a miniszterelnök beszélt ma a közrádióban. Orbán Viktor szerint mérföldkövet jelent majd a védekezésben a megfelelő átoltottsági arány elérése.

Várhatóan két héttel meghosszabbítja saját hatáskörében a kormány a jelenleg is érvényben lévő, ám február közepén lejáró rendkívüli jogrendet. Ezt követően a parlament elé viszik majd a rendelkezések további sorsáról szóló javaslatokat. Erről a miniszterelnök beszélt ma a közrádióban. Orbán Viktor hozzátette, hogy mérföldkövet jelent majd, ha az átoltottság eléri a megfelelő szintet. Ehhez az kell, hogy a védekezésben résztvevők, az idősek, valamint a krónikus betegek is megkapják a vakcinát. A kormányfő azt is kifejtette, hogy az enyhítésekre még várni kell.

„A legtitkosabb fiókokban vannak azok a jegyzetek, amelyek arról gondolkodnak, hogyan kell, milyen lépésekben érdemes visszajönni. Az operatív törzs ülésén is vitattuk már ezt, majd a jövő heti kormányülésen hozunk döntést az érettségizőkről. Hogy ők most digitális oktatásban részesülnek, lehet-e őket előrehozva az oltásban tantermi felkészítésre visszaengedni. Ha a tanáraikat is beoltjuk, akkor ez megoldható-e” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Az elmúlt huszonnégy órában 1311 új fertőzöttet azonosítottak be, és elhunyt 98, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban már valamivel kevesebb, mint négyezer főt ápolnak, de 274-en még lélegeztetésre szorulnak. Megyénkben 19916 pozitív esetet regisztráltak a járvány kezdete óta. Az operatív törzs tájékoztatóján az országos tisztifőorvos ismertette az oltások folyamatát. Szó esett az orosz Szputnyik-V vakcináról, amelyből hazánk jelentős mennyiséget kötött le.

„Miután engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, és szakemberek helyszíni vizsgálaton is meggyőződtek arról, hogy a vakcina gyártásának a körülményei kielégítőek, megfelelőek, így hozzá tudunk jutni ehhez a hatékony, hatásos és megbízható vakcinához is” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az Európai Unió területén csak az európai gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával lehet oltani, azonban egy európai bizottsági rendelet lehetővé teszi, hogy vészhelyzetben ideiglenes használatra is be lehessen vezetni egy-egy oltóanyagot. Ez nyithatja meg az utat az orosz készítmény alkalmazása előtt is.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza