Sokkoló tűzeset2021. január 22. (péntek) 19:00 - Városnews/10017_0_300.jpgSokakat megérintett a tegnapi paneltűz. Nem egyedi estről van szó, ugyanis az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság illetékességi területén évente mintegy ötven alkalommal történik hasonló eset. A szakember elmondta, hogy ma már számtalan olyan eszköz áll a lakosság rendelkezésére, ami egy veszélyes szituáció alkalmával, akár életet is menthet.

Tegnap egy kilencedik emeleti panellakás gyulladt ki. Vélhetően a gáztűzhelyen hagyott étel kapott lángra, amitől a páraelszívón keresztül a bútorok is kiégtek. A baleset során személyi sérülés nem történt, azonban az anyagi kár jelentősnek tekinthető. Tőkés Tamás az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetőjétől megtudtuk, hogy nem ritkák a hasonló káresetek.

„A 2020. évi statisztikát zártuk le a napokban. Összesen hétszáztíz esethez vonultak a tűzoltók, ebből nyolcvannégy volt olyan, amelyben lakás, személy, ingatlan érintett. Ebben nyilván vannak kisebb esetek is, például száraz fű tüzek, amelyek udvarokra terjedtek be. Azt tudom mondani, hogy nagyjából negyven-ötven eset volt, ami konkrétan lakástűz volt az elmúlt évben” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A szakember hozzátette, hogy mi magunk is sokat tehetünk a tűzesetek elkerülése ellen. Az egyik helyi műszaki cikkeket is forgalmazó üzletben különböző típusú védelmi berendezések állnak rendelkezésre. A készülék már egy kis füstöt is érzékel, és nagy hangerővel tudatja az ott lakónak a veszélyt. Szintén nagy segítség lehet a szén-monoxid mérő eszköz. Ezeket akár néhány ezer forintért is megvásárolhatjuk, és bizony egyes esetekben életet is menthetnek.

„A szén-monoxid mérgezés ellen egy kiváló minőségű szén-monoxid vészjelzővel tudunk védekezni. Ezekre szigorú szabályozás vonatkozik, mi is csak egyetlen egy terméket forgalmazunk, melyet engedélyezett a fogyasztóvédelmi hatóság. Ezek akkumulátorral működnek, az első üzembe helyezés után tíz évig biztosított a védelem. Azután el kell dobni az eszközt, de addig garantáltan véd bármi nemű szén-monoxid érzékelés esetén” - nyilatkozta Magda Zsolt, a a Kápolnai Műszaki Bútor Áruház munkatársa.

A szakemberek elmondták, hogy a legtöbb tűzesetet a figyelmetlenség szüli. Gyakori veszélyforrás, amint a példa is mutatja a tűzhelyen felejtett étel, de az ágyban való dohányzás is okozója lehet a bajnak. Emellett az egyik legfontosabb, hogy az égő olajat semmiképp se próbáljuk meg vízzel oltani, ugyanis az nagyon heves, akár robbanásszerű reakcióhoz vezethet.

Vissza